Freee Doves Farm


SV JAHODOVO 2


SVĚŽÍ JAHODOVO-JOGURTOVÝ DORT
(na zvýšený plech nebo do dortové formy o průměru 24 cm)


Přísady (korpus):
2 vejce
80 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
80 g cukru krupice
2 PL oleje

Postup:
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do světlé pěny (asi 4 minuty), pak přidáme olej a jen rychle zamícháme.
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a do něj pak zašleháme druhou půlku cukru.
Do žloutkové pěny zamícháme postupně mouku a sníh.
Pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě na 170 °C, pak snížíme na 150 °C a dopečeme (asi 20 minut).

Jahodová vrstva:
7 větších jahod (pokrájených na malé kousky)
2 PL rumu
2 až 3 PL cukru krupice
trocha vody

Vše povaříme, rozmixujeme a natřeme na vychladlý korpus.
Pak přijde vrstva jahod, a nakonec jogurtový krém.

Jogurtový krém:
250 g bílého jogurtu
250 g tučného tvarohu
200 g zakysané smetany
40 g moučkového cukru
20 g vanilkového cukru
1 balení Želatinový ztužovač Dr. Oetker

Jogurt, tvaroh, smetanu a cukry smícháme dohromady. Pokud máte raději sladší, přidejte cukr podle chuti. Ztužovač rozmíchejte a za stálého míchání do něj po částech nalévejte krém (dle návodu na obalu).

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 









CITRONOV ROLDA 1


CITRONOVÁ ROLÁDA

Těsto na roládu:
4 vejce
100 g cukru krupice
90 g Freee Směsi bílé bez lepku
2 PL citrónové kůry (já dala sušenou od Dr. Oetkera)
špetka soli
1 až 2 KL cukrářského aroma citron

Postup:
Vejce s cukrem začneme šlehat na střední výkon, jakmile se začne rozpouštět cukr, přidáme citronovou kůru a špetku soli, zvýšíme otáčky a šleháme asi 8 až 10 minut do husté pěny. Vmícháme prosátou mouku. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 220 °C asi 6 minut. Po vytažení z trouby ihned překlopíme na čistý pečicí papír (posypaný moučkovým cukrem) a necháme zcela vychladnout na mřížce. (Papír sloupneme, až budeme plnit.)

Citronový krém:
2 žloutky
2 PL kukuřičného škrobu (asi 14 g)
250 ml plnotučného mléka
75 g cukru krupice
kůra a šťáva z jednoho citronu
100 g bílé čokolády
85 g změklého másla
100 ml smetany ke šlehání 33%

V malém kastrůlku smícháme (metličkou) žloutky, kuku škrob, mléko a cukr. Za stálého míchání uvaříme hustý krém. Odstavíme z plotny, přidáme citronovou kůru a šťávu a rozlámanou čokoládu a mícháme do úplného rozpuštění. Necháme vychladnout. Krém vyšleháme s máslem, stěrkou vmícháme ušlehanou smetanu.

Vajíčka z bílé čokolády:
skořápky
bílá čokoláda
kokosový olej (já jsem použila kakaové máslo)

Ze skořápek odstraníme prsty membránu, omyjeme je horkou vodou a jarem a dáme asi na 30 minut do trouby předehřáté na 95° C. Po vychladnutí skořápky vymažeme kokosovým olejem. Pak do nich nalijeme rozpuštěnou čokoládu a dáme vychladit do mrazáku.

Roládu jsem navíc potřela lemon curd zakoupeným v M & S a posypala nahrubo nasekanými pistáciovými oříšky. Kropenatá vajíčka jsou oříšky z Diana - svět oříšků.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://www.apetitonline.cz/recept/malinova-rolada
https://dobrejedlo.pluska.sk/.../makova-rolada-citronovym...
https://www.sprinklebakes.com/.../limoncello-almond-cake...

 


Dort z odpalovanho 2


DORT Z ODPALOVANÉHO TĚSTA

Přísady:
600 g vody
220 g sádla
300 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
8 celých vajec
špetka soli

Postup:
V hrnci nebo vařícím robotu přivedeme vodu k varu, přidáme sádlo. Když je rozpuštěné, přidáme bezlepkovou samokypřící směs se špetkou soli. Za stálého míchání mírně vaříme. Mícháme, dokud není těsto krásně spojené a hladké. Pak hrnec nebo mísu odstavíme a necháme vychladnout. Jak je těsto vychladlé přimícháme celá vajíčka. Nachystáme si 3 pláty pečícího papíru o rozměru 30x40cm. Na tyto pláty rozetřeme připravené těsto. Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Prvních 10 minut neotevíráme troubu. Po upečení necháme vychladnout.

Ingredience na náplň 1:
400 ml mléka Moravia
1 pudink s příchutí Karamel Dr.Oetker
200 g másla Moravia
180 g cukru moučka
2 lžíce lógru z kávy

Ingredience na náplň 2:
400 ml mléka Moravia
1 vanilkový pudink bez lepku
200 g másla Moravia
180 g cukru moučka

Postup (náplň):
Jak mléko začne vařit, přidáme pudinkový prášek s příchutí Latte nebo karamelu, který jsme rozmíchali v trošce mléka a za stálého míchání necháme cca 3 minuty vařit. Jak pudink vychladne, přidáme máslo, cukr a lógr z kávy. Vše vyšleháme v jemný krém. Stejným způsobem připravíme z uvedených ingrediencí i druhý krém.
Vychladlé pláty z odpalovaného těsta rozřízneme tak, aby vzniklo celkem 6 obdélníkových plátů. Každý plát potřeme střídavě náplněmi, jeden plát kávovou, druhý plát vanilkovou náplní atd. Na vrchní plát si připravíme karamelovou polevu.

Karamelová poleva:
220 g cukru moučka
50 g cukru krystal
30g mléka

Postup (karamelová poleva):
Do hrnce nasypeme 50 g cukru krystal, který za stálého míchání pomalu zahříváme, až se zbarví do zlatohněda. Poté ho zalijeme mlékem a opět chvíli povaříme. POZOR! Při zalití mléka do cukru vznikne hodně pěny. Stále mícháme a přidáváme moučkový cukr. Jak máme vše smíchané, tak ještě elektrickým šlehačem celou polevu šleháme do hladka. Touto polevou poléváme vrchní díl korpusu.


Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.

 

 

MALOVAN ROLDA 1

 

MALOVANÁ ROLÁDA

Těsto (na malování):
1 bílek (cca 30 g)
30 g moučkového cukru
30 g Freee Směsi bílé bez lepku
potravinářské barvivo

Na roládu:
5 vajec
50 g oleje
70 g plnotučného mléka (pokojové teploty)
125 g Freee Směsi bílé bez lepku
růžové potravinářské barvivo
100 g moučkového cukru
špetka soli

Náplň:
400 ml smetany ke šlehání
1 balíček Malinová náplň Dr. Oetker

Postup:
Nejprve si připravíme těsto na malování. Vyšleháme (ručním šlehačem) bílek s cukrem do ne příliš pevného sněhu (aby byl pevný, netekl), pak metličkou vmícháme mouku a barvivo.
Vzory malujeme na pečicí papír, dáme do mrazáku na 25 až 30 minut.

U rolády vyšleháme bílky se špetkou soli, jakmile se začne tvořit "pěna", po lžících zašleháme cukr. Do pevného sněhu na nejnižší otáčky zašleháme po jednom žloutky, olej a mléko, nakonec vmícháme prosátou mouku a barvivo. Těsto rovnoměrně rozetřeme na pečicí papír vytažený z mrazáku a dáme do trouby předehřáté na 180° C. Pečeme asi 15 minut.
Po vytažení z trouby roládu ihned překlopíme na čistý pečicí papír a odstraníme ten, na kterém se roláda pekla. Necháme vychladnout na mřížce (vzorem nahoru).

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách https://www.instagram.com/p/C1wUtxGoj6n/...

 

 

MINI ROLS 1


MINI ROLLS

Přísady (roláda):
3 vejce
48 g moučkového cukru
18 g Freee Směsi bílé bez lepku
12 g kakaa
špetička soli
máslo na potření pečicího papíru
plech o rozměrech cca 32 x 40 cm

Postup:
Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, po lžících zašleháme cukr. Do hotového pevného sněhu zašleháme po jednom žloutky. Prosáté kakao s moukou vmícháme stěrkou.
Těsto rovnoměrně rozetřeme na pečicí papír potřený máslem a dáme péct na 180 °C asi 8 minut.

Náplň:
250 g mascarpone
100 g smetany ke šlehání
80 g medu
(Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu; společně je vyšleháme.)
Roládu rozřízneme na poloviny (16 x 40 cm), naneseme krém a srolujeme. Na druhý den jsem je nakrájela na šesticentimetrové kousky, každý namočila do rozpuštěné čokolády.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách:

https://www.naskokvkuchyni.cz/recept-kakaova-rolada-s-ce
https://glutenfreecuppatea.co.uk/.../my-gluten-free.../