SVĚŽÍ JAHODOVO-JOGURTOVÝ DORT
(na zvýšený plech nebo do dortové formy o průměru 24 cm)
Přísady (korpus):
2 vejce
80 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
80 g cukru krupice
2 PL oleje
Postup:
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do světlé pěny (asi 4 minuty), pak přidáme olej a jen rychle zamícháme.
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a do něj pak zašleháme druhou půlku cukru.
Do žloutkové pěny zamícháme postupně mouku a sníh.
Pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě na 170 °C, pak snížíme na 150 °C a dopečeme (asi 20 minut).
Jahodová vrstva:
7 větších jahod (pokrájených na malé kousky)
2 PL rumu
2 až 3 PL cukru krupice
trocha vody
Vše povaříme, rozmixujeme a natřeme na vychladlý korpus.
Pak přijde vrstva jahod, a nakonec jogurtový krém.
Jogurtový krém:
250 g bílého jogurtu
250 g tučného tvarohu
200 g zakysané smetany
40 g moučkového cukru
20 g vanilkového cukru
1 balení Želatinový ztužovač Dr. Oetker
Jogurt, tvaroh, smetanu a cukry smícháme dohromady. Pokud máte raději sladší, přidejte cukr podle chuti. Ztužovač rozmíchejte a za stálého míchání do něj po částech nalévejte krém (dle návodu na obalu).
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.
CITRONOVÁ ROLÁDA
Těsto na roládu:
4 vejce
100 g cukru krupice
90 g Freee Směsi bílé bez lepku
2 PL citrónové kůry (já dala sušenou od Dr. Oetkera)
špetka soli
1 až 2 KL cukrářského aroma citron
Postup:
Vejce s cukrem začneme šlehat na střední výkon, jakmile se začne rozpouštět cukr, přidáme citronovou kůru a špetku soli, zvýšíme otáčky a šleháme asi 8 až 10 minut do husté pěny. Vmícháme prosátou mouku. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 220 °C asi 6 minut. Po vytažení z trouby ihned překlopíme na čistý pečicí papír (posypaný moučkovým cukrem) a necháme zcela vychladnout na mřížce. (Papír sloupneme, až budeme plnit.)
Citronový krém:
2 žloutky
2 PL kukuřičného škrobu (asi 14 g)
250 ml plnotučného mléka
75 g cukru krupice
kůra a šťáva z jednoho citronu
100 g bílé čokolády
85 g změklého másla
100 ml smetany ke šlehání 33%
V malém kastrůlku smícháme (metličkou) žloutky, kuku škrob, mléko a cukr. Za stálého míchání uvaříme hustý krém. Odstavíme z plotny, přidáme citronovou kůru a šťávu a rozlámanou čokoládu a mícháme do úplného rozpuštění. Necháme vychladnout. Krém vyšleháme s máslem, stěrkou vmícháme ušlehanou smetanu.
Vajíčka z bílé čokolády:
skořápky
bílá čokoláda
kokosový olej (já jsem použila kakaové máslo)
Ze skořápek odstraníme prsty membránu, omyjeme je horkou vodou a jarem a dáme asi na 30 minut do trouby předehřáté na 95° C. Po vychladnutí skořápky vymažeme kokosovým olejem. Pak do nich nalijeme rozpuštěnou čokoládu a dáme vychladit do mrazáku.
Roládu jsem navíc potřela lemon curd zakoupeným v M & S a posypala nahrubo nasekanými pistáciovými oříšky. Kropenatá vajíčka jsou oříšky z Diana - svět oříšků.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://www.apetitonline.cz/recept/malinova-rolada
https://dobrejedlo.pluska.sk/.../makova-rolada-citronovym...
https://www.sprinklebakes.com/.../limoncello-almond-cake...
DORT Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
Přísady:
600 g vody
220 g sádla
300 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
8 celých vajec
špetka soli
Postup:
V hrnci nebo vařícím robotu přivedeme vodu k varu, přidáme sádlo. Když je rozpuštěné, přidáme bezlepkovou samokypřící směs se špetkou soli. Za stálého míchání mírně vaříme. Mícháme, dokud není těsto krásně spojené a hladké. Pak hrnec nebo mísu odstavíme a necháme vychladnout. Jak je těsto vychladlé přimícháme celá vajíčka. Nachystáme si 3 pláty pečícího papíru o rozměru 30x40cm. Na tyto pláty rozetřeme připravené těsto. Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Prvních 10 minut neotevíráme troubu. Po upečení necháme vychladnout.
Ingredience na náplň 1:
400 ml mléka Moravia
1 pudink s příchutí Karamel Dr.Oetker
200 g másla Moravia
180 g cukru moučka
2 lžíce lógru z kávy
Ingredience na náplň 2:
400 ml mléka Moravia
1 vanilkový pudink bez lepku
200 g másla Moravia
180 g cukru moučka
Postup (náplň):
Jak mléko začne vařit, přidáme pudinkový prášek s příchutí Latte nebo karamelu, který jsme rozmíchali v trošce mléka a za stálého míchání necháme cca 3 minuty vařit. Jak pudink vychladne, přidáme máslo, cukr a lógr z kávy. Vše vyšleháme v jemný krém. Stejným způsobem připravíme z uvedených ingrediencí i druhý krém.
Vychladlé pláty z odpalovaného těsta rozřízneme tak, aby vzniklo celkem 6 obdélníkových plátů. Každý plát potřeme střídavě náplněmi, jeden plát kávovou, druhý plát vanilkovou náplní atd. Na vrchní plát si připravíme karamelovou polevu.
Karamelová poleva:
220 g cukru moučka
50 g cukru krystal
30g mléka
Postup (karamelová poleva):
Do hrnce nasypeme 50 g cukru krystal, který za stálého míchání pomalu zahříváme, až se zbarví do zlatohněda. Poté ho zalijeme mlékem a opět chvíli povaříme. POZOR! Při zalití mléka do cukru vznikne hodně pěny. Stále mícháme a přidáváme moučkový cukr. Jak máme vše smíchané, tak ještě elektrickým šlehačem celou polevu šleháme do hladka. Touto polevou poléváme vrchní díl korpusu.
Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.
MALOVANÁ ROLÁDA
Těsto (na malování):
1 bílek (cca 30 g)
30 g moučkového cukru
30 g Freee Směsi bílé bez lepku
potravinářské barvivo
Na roládu:
5 vajec
50 g oleje
70 g plnotučného mléka (pokojové teploty)
125 g Freee Směsi bílé bez lepku
růžové potravinářské barvivo
100 g moučkového cukru
špetka soli
Náplň:
400 ml smetany ke šlehání
1 balíček Malinová náplň Dr. Oetker
Postup:
Nejprve si připravíme těsto na malování. Vyšleháme (ručním šlehačem) bílek s cukrem do ne příliš pevného sněhu (aby byl pevný, netekl), pak metličkou vmícháme mouku a barvivo.
Vzory malujeme na pečicí papír, dáme do mrazáku na 25 až 30 minut.
U rolády vyšleháme bílky se špetkou soli, jakmile se začne tvořit "pěna", po lžících zašleháme cukr. Do pevného sněhu na nejnižší otáčky zašleháme po jednom žloutky, olej a mléko, nakonec vmícháme prosátou mouku a barvivo. Těsto rovnoměrně rozetřeme na pečicí papír vytažený z mrazáku a dáme do trouby předehřáté na 180° C. Pečeme asi 15 minut.
Po vytažení z trouby roládu ihned překlopíme na čistý pečicí papír a odstraníme ten, na kterém se roláda pekla. Necháme vychladnout na mřížce (vzorem nahoru).
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách https://www.instagram.com/p/C1wUtxGoj6n/...
MINI ROLLS
Přísady (roláda):
3 vejce
48 g moučkového cukru
18 g Freee Směsi bílé bez lepku
12 g kakaa
špetička soli
máslo na potření pečicího papíru
plech o rozměrech cca 32 x 40 cm
Postup:
Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, po lžících zašleháme cukr. Do hotového pevného sněhu zašleháme po jednom žloutky. Prosáté kakao s moukou vmícháme stěrkou.
Těsto rovnoměrně rozetřeme na pečicí papír potřený máslem a dáme péct na 180 °C asi 8 minut.
Náplň:
250 g mascarpone
100 g smetany ke šlehání
80 g medu
(Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu; společně je vyšleháme.)
Roládu rozřízneme na poloviny (16 x 40 cm), naneseme krém a srolujeme. Na druhý den jsem je nakrájela na šesticentimetrové kousky, každý namočila do rozpuštěné čokolády.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách:
https://www.naskokvkuchyni.cz/recept-kakaova-rolada-s-ce
https://glutenfreecuppatea.co.uk/.../my-gluten-free.../