Freee Doves Farm


makovo bananovy dortik








MAKOVO – BANÁNOVÝ DORTÍK

Přísady:
45 g rozpuštěného vychladlého másla
125 g pískového cukru
1 vanilkový cukr
190 g zakysané smetany
1 vejce
2 zralé banány
90 g mletého máku
150 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
špetka soli
1/2 lžičky sody

Postup:
Smícháme máslo, cukry a zakysanou smetanu, přidáme rozšlehané vajíčko a rozmačkané banány a dobře promícháme. Do směsi přidáme mouku, sodu a sůl, nakonec přimícháme mák a nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180 °C asi 30 - 40 minut (zkoušíme špejlí). Upečený dort necháme vychladnout a poté potřeme zakysanou smetanou smíchanou s cukrem a vanilkovým cukrem.

 

svezi ovocny dort








SVĚŽÍ OVOCNÝ DORT

Přísady:
3 vejce
60 g bílé Freee Chlebová směs bílá bez lepku
60 g Freee Směs bílá bez lepku
120 g krystalového cukru
3 lžíce oleje
špetka soli

Dále si připravíme:
vanilkový pudink (vše z čeho se připravuje)
meruňkovou marmeládu
bobulové ovoce (mražené scezené ze šťávy nebo čerstvé)
želé (viz recept na sáčku)

Postup:
Bílky ušleháme s cukrem do hodně pevného sněhu, do kterého postupně přidáváme žloutek po žloutku a olej. Mouku zašleháme zlehka ručně metličkou nebo šlehačem na nejnižší stupeň.
Pečeme při 180°C.

Vychladlý korpus rozřízneme, plát potřeme meruňkovou marmeládou, na to navrstvíme pudink (uvařený podle návodu) a přiklopíme druhou polovinou korpusu. Poklademe ovocem a přelijeme trochu zchladlým želé (připraveným podle návodu).
Dort necháme dobře vychladit v ledničce, můžeme zdobit šlehačkou.

 

pomerancovy dezert








POMERANČOVÝ DEZERT

Přísady:
3 vejce
120 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
120 g krystalového cukru
3 lžic oleje
špetka soli
pomerančová kůra

Bílky šleháme s cukrem do hodně pevného sněhu, do kterého přidáváme postupně žloutek po žloutku a olej. Mouku, sůl a pomerančovou kůru zašleháme zlehka ručně metličkou. Pečeme cca při 180°C.

Náplň:
2 sáčky želatinového ztužovače Dr. Oetker
200 ml teplé vody (viz návod na ztužovači)
250 g tučného tvarohu ve vaničce
500 g bílého jogurtu
250 ml šlehačky ke šlehání 33 %
4 lžíce moučkového cukru (dle chuti)

Tvaroh, jogurt a cukr smícháme, do této směsi zašleháme vyšlehanou smetanu.
Ve vodě rozmícháme dle návodu želatinové ztužovače, do kterého ihned zašleháme tvarohovou směs. Rozetřeme na vystydlý korpus a necháme v ledničce ztuhnout. Povrch poklademe plátky pomeranče a polijeme červeným želé.

Želé:
2 sáčky červeného extra silného želé
120 g cukru
700 ml vody
šťáva z pomeranče

- želé promícháme s cukrem
- přilijeme vodu
- přivedeme k varu
- po 1 minutě odstavíme
- do chladnoucího roztoku vmícháme pomerančovou šťávu a nalijeme na povrch dezertu
- necháme opět ztuhnout v chladničce

 

okoladovy dort








ČOKOLÁDOVÝ DORT

Přísady:
3 vejce "L" (nebo 4 menší)
200 g pískového cukru
9 lžic horké vody
50 g kakaa
100 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
7 g prášku do pečiva
pikantní marmeláda

Žloutky vyšleháme s cukrem, po lžících přidáme horkou vodu a šleháme do husté kompaktní hmoty. Přimícháme mouku, kakao a prášek do pečiva, nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vysypané dortové formě při 180 °C (zkouška špejlí). Vychladlý korpus potřeme marmeládou, vrátíme zpět do formy a nalijeme krém.

Krém:
2 sáčky želatinového ztužovače Dr. Oetker
200 ml teplé vody (viz návod na ztužovači)
250 g tučného tvarohu ve vaničce
500 g bílého jogurtu
250 ml šlehačky ke šlehání 33 %
100 g cukru
200 g vysokoprocentní čokolády

Tvaroh, jogurt a cukr smícháme, do této směsi zašleháme vyšlehanou smetanu. Ve vodě rozmícháme dle návodu želatinové ztužovače, do kterých ihned zašleháme tvarohovou směs a
nakonec vmícháme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu. Směs rozetřeme na vystydlý korpus a necháme v ledničce ztuhnout (nejlépe přes noc). Vystydlý dort polijeme čokoládou.

Čokoláda:
100 ml 33% smetany
100 g hořké čokolády

- smetanu dáme do kastrůlku a necháme vařit
- jakmile začne lehce probublávat, okamžitě stáhneme
- vložíme nalámanou čokoládu a promícháme

 

layer cake









VÝBORNÝ DORT PRO ALERGIKY

Přísady:
125 g cukr krystal
6 lžic slunečnicového oleje
1 lžíce vanilkové esence
½ zralého banánu
150 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
4 lžíce vody
1 lžička oleje
2 lžíce marmelády
1 lžička cukr moučka

Postup:
1. V míse rozmíchejte cukr, olej a vanilku.
2. Přidejte rozmačkaný banán.
3. Přidejte mouku a vodu a dobře promíchejte.
4. Těsto nalijte do vymazané dortové formy (přibližně o průměru 18 cm)
5. Pečte v předehřáté troubě 30 minut.
6. Po vystydnutí dort nožem rozpulte na dvě placky.
7. Slepte placky marmeládou a vršek pocukrujte moučkovým cukrem.