Freee Doves Farm



Dort z odpalovanho 2


DORT Z ODPALOVANÉHO TĚSTA

Přísady:
600 g vody
220 g sádla
300 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
8 celých vajec
špetka soli

Postup:
V hrnci nebo vařícím robotu přivedeme vodu k varu, přidáme sádlo. Když je rozpuštěné, přidáme bezlepkovou samokypřící směs se špetkou soli. Za stálého míchání mírně vaříme. Mícháme, dokud není těsto krásně spojené a hladké. Pak hrnec nebo mísu odstavíme a necháme vychladnout. Jak je těsto vychladlé přimícháme celá vajíčka. Nachystáme si 3 pláty pečícího papíru o rozměru 30x40cm. Na tyto pláty rozetřeme připravené těsto. Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Prvních 10 minut neotevíráme troubu. Po upečení necháme vychladnout.

Ingredience na náplň 1:
400 ml mléka Moravia
1 pudink s příchutí Karamel Dr.Oetker
200 g másla Moravia
180 g cukru moučka
2 lžíce lógru z kávy

Ingredience na náplň 2:
400 ml mléka Moravia
1 vanilkový pudink bez lepku
200 g másla Moravia
180 g cukru moučka

Postup (náplň):
Jak mléko začne vařit, přidáme pudinkový prášek s příchutí Latte nebo karamelu, který jsme rozmíchali v trošce mléka a za stálého míchání necháme cca 3 minuty vařit. Jak pudink vychladne, přidáme máslo, cukr a lógr z kávy. Vše vyšleháme v jemný krém. Stejným způsobem připravíme z uvedených ingrediencí i druhý krém.
Vychladlé pláty z odpalovaného těsta rozřízneme tak, aby vzniklo celkem 6 obdélníkových plátů. Každý plát potřeme střídavě náplněmi, jeden plát kávovou, druhý plát vanilkovou náplní atd. Na vrchní plát si připravíme karamelovou polevu.

Karamelová poleva:
220 g cukru moučka
50 g cukru krystal
30g mléka

Postup (karamelová poleva):
Do hrnce nasypeme 50 g cukru krystal, který za stálého míchání pomalu zahříváme, až se zbarví do zlatohněda. Poté ho zalijeme mlékem a opět chvíli povaříme. POZOR! Při zalití mléka do cukru vznikne hodně pěny. Stále mícháme a přidáváme moučkový cukr. Jak máme vše smíchané, tak ještě elektrickým šlehačem celou polevu šleháme do hladka. Touto polevou poléváme vrchní díl korpusu.


Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.

 

 

MINI ROLS 1


MINI ROLLS

Přísady (roláda):
3 vejce
48 g moučkového cukru
18 g Freee Směsi bílé bez lepku
12 g kakaa
špetička soli
máslo na potření pečicího papíru
plech o rozměrech cca 32 x 40 cm

Postup:
Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, po lžících zašleháme cukr. Do hotového pevného sněhu zašleháme po jednom žloutky. Prosáté kakao s moukou vmícháme stěrkou.
Těsto rovnoměrně rozetřeme na pečicí papír potřený máslem a dáme péct na 180 °C asi 8 minut.

Náplň:
250 g mascarpone
100 g smetany ke šlehání
80 g medu
(Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu; společně je vyšleháme.)
Roládu rozřízneme na poloviny (16 x 40 cm), naneseme krém a srolujeme. Na druhý den jsem je nakrájela na šesticentimetrové kousky, každý namočila do rozpuštěné čokolády.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách:

https://www.naskokvkuchyni.cz/recept-kakaova-rolada-s-ce
https://glutenfreecuppatea.co.uk/.../my-gluten-free.../

 

 

MEDOV ROLDA Z BLK 1

 

MEDOVÁ ROLÁDA Z BÍLKŮ

Přísady:
5 až 6 bílků (150 až 180 g)
140 g medu
80 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
50 g mletých mandlí (já dala mandlovou mouku)
10 g vanilkového cukru
1 KL kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
1 PL rumu
50 g čokolády (rozpuštěné a vychladlé)

Postup:
Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, pak zašleháme vanilkový cukr. Med smícháme s rumem a tenkým proudem přiléváme do sněhu (stále šleháme). Metličkou vmícháme mleté mandle, mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme rozpuštěnou a vychladlou čokoládu.
Těsto rozetřeme na mokrý pečicí papír (postříkala jsem vodou z rozprašovače).
Pečeme na 170 °C asi 15 minut.

Krém:
250 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání 33%
3 PL rumu
3 plátky želatiny Dr. Oetker
vaječný koňak
krokant

Plátky želatiny namočíme na 10 minut do rumu (3 PL) a smetany (5 PL). Zvolna zahřejeme (za stálého míchání), až se rozpustí. Povaříme max. 1 minutu a necháme zchladnout.
Smetanu vyšleháme s mascarpone (musí mít stejnou pokojovou teplotu), 2 PL pak vmícháme do želatiny, rozmícháme a nalijeme do vyšlehané smetany. Podle chuti přidáme vaječný koňak a rozdrcený krokant. Krém dáme vychladit do lednice a poté (až zhoustne) ho namažeme na roládu.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách ceskatelevize.cz

 

 

MAKOV ROLDA Z BLK 3

 

MAKOVÁ ROLÁDA Z BÍLKŮ

Přísady:
5 bílků (cca 150 g)
130 g cukru krupice
60 g mletého máku
60 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
špetka soli

Postup:
Z bílků se špetkou soli za postupného přidávání cukru vyšleháme tuhý sníh. Vmícháme prosátou mouku s mletým mákem.
Pečeme na 200 °C asi 10 minut (raději hlídáme).
Vychladlou roládu potřeme borůvkovou marmeládou nebo švestkovými povidly.

Krém:
Vyšleháme mascarpone (250 g), smetanu ke šlehání 33 % a med (60 g). Nakonec vmícháme10 g celého máku (aby to hezky křupalo).

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
Maková roláda bez motání po upečení (prozeny.cz) 

POMERANOV ROLDA 1


POMERANČOVÁ ROLÁDA

Přísady:
5 vajec
40 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
30 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
1 PL oleje
1/2 KL pomerančové kůry Dr. Oetker
oranžová potravinová barva

Krém:
250 g mascarpone
60 g medu
100 g smetany ke šlehání 33%
2 KL pomerančové pasty
pomerančová marmeláda na promazání

Postup:
Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, po jednom zašleháme žloutky (na nejnižší otáčky), olej, a nakonec vmícháme prosátou mouku.
Pečeme na 170 °C asi 10 minut (kontrola špejlí).

Mascarpone promícháme s medem, přilijeme smetanu a pomerančovou pastu a krátce prošleháme. Suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu!

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách nejrecepty.cz.