DORT Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
Přísady:
600 g vody
220 g sádla
300 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
8 celých vajec
špetka soli
Postup:
V hrnci nebo vařícím robotu přivedeme vodu k varu, přidáme sádlo. Když je rozpuštěné, přidáme bezlepkovou samokypřící směs se špetkou soli. Za stálého míchání mírně vaříme. Mícháme, dokud není těsto krásně spojené a hladké. Pak hrnec nebo mísu odstavíme a necháme vychladnout. Jak je těsto vychladlé přimícháme celá vajíčka. Nachystáme si 3 pláty pečícího papíru o rozměru 30x40cm. Na tyto pláty rozetřeme připravené těsto. Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Prvních 10 minut neotevíráme troubu. Po upečení necháme vychladnout.
Ingredience na náplň 1:
400 ml mléka Moravia
1 pudink s příchutí Karamel Dr.Oetker
200 g másla Moravia
180 g cukru moučka
2 lžíce lógru z kávy
Ingredience na náplň 2:
400 ml mléka Moravia
1 vanilkový pudink bez lepku
200 g másla Moravia
180 g cukru moučka
Postup (náplň):
Jak mléko začne vařit, přidáme pudinkový prášek s příchutí Latte nebo karamelu, který jsme rozmíchali v trošce mléka a za stálého míchání necháme cca 3 minuty vařit. Jak pudink vychladne, přidáme máslo, cukr a lógr z kávy. Vše vyšleháme v jemný krém. Stejným způsobem připravíme z uvedených ingrediencí i druhý krém.
Vychladlé pláty z odpalovaného těsta rozřízneme tak, aby vzniklo celkem 6 obdélníkových plátů. Každý plát potřeme střídavě náplněmi, jeden plát kávovou, druhý plát vanilkovou náplní atd. Na vrchní plát si připravíme karamelovou polevu.
Karamelová poleva:
220 g cukru moučka
50 g cukru krystal
30g mléka
Postup (karamelová poleva):
Do hrnce nasypeme 50 g cukru krystal, který za stálého míchání pomalu zahříváme, až se zbarví do zlatohněda. Poté ho zalijeme mlékem a opět chvíli povaříme. POZOR! Při zalití mléka do cukru vznikne hodně pěny. Stále mícháme a přidáváme moučkový cukr. Jak máme vše smíchané, tak ještě elektrickým šlehačem celou polevu šleháme do hladka. Touto polevou poléváme vrchní díl korpusu.
Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.
MINI ROLLS
Přísady (roláda):
3 vejce
48 g moučkového cukru
18 g Freee Směsi bílé bez lepku
12 g kakaa
špetička soli
máslo na potření pečicího papíru
plech o rozměrech cca 32 x 40 cm
Postup:
Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, po lžících zašleháme cukr. Do hotového pevného sněhu zašleháme po jednom žloutky. Prosáté kakao s moukou vmícháme stěrkou.
Těsto rovnoměrně rozetřeme na pečicí papír potřený máslem a dáme péct na 180 °C asi 8 minut.
Náplň:
250 g mascarpone
100 g smetany ke šlehání
80 g medu
(Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu; společně je vyšleháme.)
Roládu rozřízneme na poloviny (16 x 40 cm), naneseme krém a srolujeme. Na druhý den jsem je nakrájela na šesticentimetrové kousky, každý namočila do rozpuštěné čokolády.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách:
https://www.naskokvkuchyni.cz/recept-kakaova-rolada-s-ce
https://glutenfreecuppatea.co.uk/.../my-gluten-free.../
MEDOVÁ ROLÁDA Z BÍLKŮ
Přísady:
5 až 6 bílků (150 až 180 g)
140 g medu
80 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
50 g mletých mandlí (já dala mandlovou mouku)
10 g vanilkového cukru
1 KL kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
1 PL rumu
50 g čokolády (rozpuštěné a vychladlé)
Postup:
Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, pak zašleháme vanilkový cukr. Med smícháme s rumem a tenkým proudem přiléváme do sněhu (stále šleháme). Metličkou vmícháme mleté mandle, mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme rozpuštěnou a vychladlou čokoládu.
Těsto rozetřeme na mokrý pečicí papír (postříkala jsem vodou z rozprašovače).
Pečeme na 170 °C asi 15 minut.
Krém:
250 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání 33%
3 PL rumu
3 plátky želatiny Dr. Oetker
vaječný koňak
krokant
Plátky želatiny namočíme na 10 minut do rumu (3 PL) a smetany (5 PL). Zvolna zahřejeme (za stálého míchání), až se rozpustí. Povaříme max. 1 minutu a necháme zchladnout.
Smetanu vyšleháme s mascarpone (musí mít stejnou pokojovou teplotu), 2 PL pak vmícháme do želatiny, rozmícháme a nalijeme do vyšlehané smetany. Podle chuti přidáme vaječný koňak a rozdrcený krokant. Krém dáme vychladit do lednice a poté (až zhoustne) ho namažeme na roládu.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách ceskatelevize.cz
MAKOVÁ ROLÁDA Z BÍLKŮ
Přísady:
5 bílků (cca 150 g)
130 g cukru krupice
60 g mletého máku
60 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
špetka soli
Postup:
Z bílků se špetkou soli za postupného přidávání cukru vyšleháme tuhý sníh. Vmícháme prosátou mouku s mletým mákem.
Pečeme na 200 °C asi 10 minut (raději hlídáme).
Vychladlou roládu potřeme borůvkovou marmeládou nebo švestkovými povidly.
Krém:
Vyšleháme mascarpone (250 g), smetanu ke šlehání 33 % a med (60 g). Nakonec vmícháme10 g celého máku (aby to hezky křupalo).
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
Maková roláda bez motání po upečení (prozeny.cz)
POMERANČOVÁ ROLÁDA
Přísady:
5 vajec
40 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
30 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
1 PL oleje
1/2 KL pomerančové kůry Dr. Oetker
oranžová potravinová barva
Krém:
250 g mascarpone
60 g medu
100 g smetany ke šlehání 33%
2 KL pomerančové pasty
pomerančová marmeláda na promazání
Postup:
Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, po jednom zašleháme žloutky (na nejnižší otáčky), olej, a nakonec vmícháme prosátou mouku.
Pečeme na 170 °C asi 10 minut (kontrola špejlí).
Mascarpone promícháme s medem, přilijeme smetanu a pomerančovou pastu a krátce prošleháme. Suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu!
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách nejrecepty.cz.