Freee Doves Farm


GRANKO ROLDA S VAJENM KOAKEM 1

 

GRANKO ROLÁDA S VAJEČNÝM KOŇAKEM

Přísady:
5 vajec
60 g cukru krupice
8 g kakaa
50 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
40 g Granka
5 PL oleje
špetka soli
špetka kypřícího prášku do pečiva

Krém:
150 g smetany ke šlehání 33%
50 g vaječného koňaku
100 g bílé čokolády
100 až 120 g mascarpone

Vejce s cukrem vyšleháme do husté, světlé pěny, pak postupně přidáváme olej a sypké suroviny.
Těsto vylejeme na plech s pečicím papírem a pečeme na 190 °C cca 12 minut.
Po vytažení z trouby nechám chvilku vychladnout, nachystám si čistý pečicí papír, posypeme ho moučkovým cukrem a upečenou roládu na něj překlopíme. Poté opatrně "sloupneme" papír, na kterém se pekla a srolujeme.

Krém s vaječným koňakem (připravuje se den předem):
150 g smetany ke šlehání 33 %
50 g vaječného koňaku
100 g bílé čokolády
+ 100-120 g mascarpone k našlehání

Smetanu a vaječný koňak dáme do kastrůlku a společně zahřejeme. Stáhneme z plotny a přidáme nasekanou bílou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění, pak ještě promixujeme tyčovým mixérem. Dáme do lednice alespoň na 12 hodin vychladit (ideálně přes noc).
K vychlazené směsi přidáme mascarpone a vyšleháme do krému.

Krém rovnoměrně rozetřeme na upečenou roládu a srolujeme.
Uchováváme v lednici, před servírováním necháme 20-30 minut při pokojové teplotě.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

 

 

DORTK ala likrov pika 1

 

DORTÍK/ŘEZY A LÁ LIKÉROVÁ ŠPIČKA

Korpus:
(dortová forma o průměru 24 cm)
3 vejce
75 g cukru krupice
90 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
3 g kypřícího prášku do pečiva
16 g holandského kakaa
1 PL oleje

Postup:
Bílky vyšleháme s cukrem do pevného sněhu, přidáme žloutky a krátce prošleháme. Opatrně vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a kakao. Nakonec vmícháme olej.
Pečeme na 170 °C asi 10 až 15 minut (kontrola špejlí).

Krém s vaječným koňakem:
250 ml smetany ke šlehání
250 ml vaječného koňaku
100 ml plnotučného mléka
2 vanilkové pudinky
2 PL moučkového cukru
2 PL rumu
špetka mleté vanilky/vanilkové pasty

Všechny suroviny smícháme a dáme pomalu vařit – neustále mícháme. Jakmile krém zhoustne, odstavíme ho z plotny a necháte vychladnout (sem tam zamícháme). Naneseme na krém a dáme na 3 až 4 hodiny do lednice.

Pařížský krém:
(připravíme si den předem)
2 smetany ke šlehání
200 g hořké čokolády (52 % a víc)
16 g kakaa
1 mascarpone

Do kastrůlku dáme smetanu, čokoládu a kakao a zahříváme, dokud se čokoláda a kakao nerozpustí. Dáme do lednice vychladit (do druhého dne).
Na druhý den vyšleháme a zašleháme mascarpone.

Čokoládová ganache:
1 smetana ke šlehání
200 g hořké čokolády

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

  

 

 

 

 

VANILKOV ROLDA S MALINAMI 2

 

VANILKOVÁ ROLÁDA S MALINAMI

Přísady:
4 vejce
70 g + 30 g cukru krupice
70 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
30 g mandlové mouky
citrónová kůra

Postup:
Bílky vyšleháme s cukrem (70 g) do pevného sněhu.
Žloutky krátce prošleháme se zbývajícím cukrem a citrónovou kůrou.
Část sněhu přidáme ke žloutkům, opatrně promícháme a nalijeme do sněhu. Stěrkou dobře zapracujeme. Nakonec přidáme prosátou mouku.
Pečeme na 195 °C asi 10 minut (plech o rozměrech 40 × 30 cm).
Připravíme si čistý arch pečícího papíru a posypeme ho moučkovým cukrem.
Po upečení necháme plát rolády chvilku chladnout, pak ho stáhneme z plechu a otočíme na připravený pocukrovaný papír. Necháme zcela vychladnout, poté opatrně sloupneme papír, na kterém se roláda pekla.

Krém:
300 ml mléka
1 vanilkový pudink
40 g cukru krupice
60 g másla

100 g mascarpone
mražené nebo čerstvé maliny

Část mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudingový prášek s vanilkovým cukrem. Zbytek mléka dejte do rendlíku a přiveďte k bodu varu. Vlijte pudingový prášek a míchejte do zhoustnutí. Nechte 2-3 minuty provařit, pak vmíchejte cukr a dobře promíchejte.
Stáhněte z vařiče a vmíchejte na kousky pokrájené máslo. Dobře to jde balonovou metličkou. Krém přelijte do misky, zakryjte fólií (položte ji přímo na krém) a dejte do lednice na několik hodin vychladit.
Vychlazený vanilkový krém vyšlehejte do hladké konzistence, přidejte mascarpone a zašlehejte.

Piškotový plát položte na čistý arch pečícího papíru, nahoře by měla být ta strana, ze které jste sloupli papír.
Krém rozetřete rovnoměrně na piškotový plát a poklaďte kousky malin. Pomocí papíru roládu stočte a dobře utáhněte, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Zabalenou v papíru nechte v lednici do druhého dne rozležet.
Krájejte vroubkovaným nožem, po každém řezu nůž otřete. Před servírováním můžete lehce pocukrovat nebo přizdobit ušlehanou šlehačkou.


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala u Míši Landové.

 

 

 

DOV ROLDA S OECHOVM KRMEM 1

 
DÝŇOVÁ ROLÁDA S OŘECHOVÝM KRÉMEM

Nejprve si připravíme dýňové pyré.
Očištěnou dýni nakrájíme na cca 3 cm kostky, které pečeme na 180 °C 30 minut zakryté alobalem.

Přísady:
3 vejce
120 g cukru krupice
120 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
150 g dýňového pyré
1 g prášku do pečiva
2 g jedlé sody
1 KL mleté skořice
špetka soli
1/2 KL perníkového koření 

Postup:
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu!

V míse nejprve smícháme všechny suché ingredience.
Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, pak lehce zašleháme dýňové pyré a stěrkou/metličkou vmícháme suché ingredience.
Pečeme na 180 °C 8 až 10 minut (nepřepéct, lámala by se) na plechu 36 x 25 cm.
Po upečení vyklopíme roládu na pocukrovaný pečicí papír a opatrně sejmeme papír, na kterém se pekla. Srolujeme a necháme vychladnout.
Vychladlou roládu opatrně rozmotáme, potřeme náplní a zarolujeme (pod náplň lze tence namazat marmeládu, ale nemusí být).

Náplň:
200 g cream cheese (smetanový sýr např. Crème Fraiche z Lidlu)
80 g změklého másla
70 g moučkového cukru
30 g lískových ořechů

Lískové ořechy opražíme na pánvi (3 až 5 minut), zbavíme je slupek (nasypeme na papírovou utěrku nebo pečící papír, zabalíme a promneme) a pak nasekáme nahrubo.
Změklé máslo vyšleháme s cukrem, pak přidáme smetanový sýr, nakonec vmícháme ořechy.

 
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

 

Nepeen Ma dort 2

 

NEPEČENÝ MÍŠA DORT

Přísady:

80 g másla (bezmléčný nebo bezlaktózový tuk) rozpustit
160 g bezlepkových sušenek Nairns (rozmixovaných)            

612322000783 BL OVESN SUENKY OKO KOKOS 160g

Krém 1:
350 g tvarohu v alobalu Moravia (rozmixované přírodní tofu nebo kokosová smetana)
3 lžíce sladidla (dle chuti)
70g másla (bezmléčný nebo bezlaktózový tuk)
3 lžíce mléka (bezlaktózového nebo rostlinného)

Krém 2:
150 g tvarohu v alobalu Moravia (rozmixované přírodní tofu, nebo kokosová smetana)
1 lžíce sladidla (dle chuti)
30g másla (bezmléčný nebo bezlaktózový tuk)
130 g kakaového dezertu (pribináček, tvaroháček, lipánek,..) nebo použijeme 3 lžíce kakaa k uvedenému tvarohu a jednu lžíci mléka

Poleva:
čokoláda na vaření
máslo
mléko

Postup:
V mixéru rozmixujeme sušenky a přilijeme rozpuštěné máslo, vytvoříme jemnou pastu. Tuto pastu rukama rozprostřeme na dno dortové formy.
Vyšleháme tvaroh, sladidlo, máslo a mléko v jemný krém.
Na sušenkový korpus rozetřeme tvarohový krém a připravíme si kakaový krém, který vyrobíme vyšleháním tvarohu, sladidla, másla a kakaového dezertu v jemný krém, který rozetřeme na světlý krém. V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření, máslo a mléko. Polevu nalijeme na horní kakaovou vrstvu krému a vložíme do chladničky vychladit.

 

Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.