Freee Doves Farm


cupkakes










LENTILKOVÝ DORT

Přísady:
300 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
180-200 g cukru krupice
6 vajec
100 ml vody
100 ml oleje
potravinářské barvy

Postup (korpus):
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, za stálého míchání přiléváme olej. Na střídačku přidáváme mouku s práškem do pečiva a vodu. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Na dno formy dáme pečící papír, vlijeme těsto a dáme péct na 160 °C na 40 minut.

Přísady (poleva):
100 g bílků
100 g cukru
200 g másla
vanilka, citronová šťáva, ovocné protlaky nebo koření

Postup na dortový krém:
Základem receptu je stabilní poměr surovin (1 díl bílků, 1 díl cukru, 2 díly másla).
Bílky s cukrem nahřejeme ve vodní lázni na 60 °C. Poznáme to tak, že vložíme dva prsty do hmoty, mezi prsty zamneme, a pokud necítíme krystalky, je zahřáto na požadovanou teplotu.
Pak hmotu z vodní lázně vyjmeme a vyšleháme do pevného sněhu. Při šlehání můžeme přidat ovocný protlak, vanilku, citronovou šťávu nebo kůru. Do takto připraveného vlažného sněhu přimícháme změklé máslo o pokojové teplotě.
Pokračujeme ve šlehání. Krém je zpočátku řídký, ale postupným šleháním a ochlazováním hmoty začne houstnout. Ve výsledku bude mít smetanovou barvu.


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

 

 

 

cupkakes










KORPUS NA DORT

Přísady:
6 vajíček
240 g krystalového cukru
6 lžic oleje
špetka soli
240 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku

Postup:
- bílky ušleháme s cukrem do hodně pevného sněhu
- pak přidáme olej
- dále vmícháme žloutek po žloutku (šlehačem na nízký stupeň)
- nakonec přidáme mouku, mícháme ručně metličkou
- péct na 180 °C asi 45 min (dle trouby)

 

 

 
 
 

Mechovy dort 2


MECHOVÝ DORT

Přísady:
2 hrnky (300 ml) Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
1/4 hrnku oleje
300 g listového špenátu
1 hrnek mléka
1 vejce

Postup:
- špenát umyjeme a dobře vyždímáme, ať dostaneme do těsta co nejméně vody a nakrájíme, ať se nám lépe mixuje
- nakrájený špenát rozmixujeme dohladka s mlékem
- přidáme zbylé suroviny a dobře promícháme
- pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě, průměr 20 cm při 180°C
- vychladlý dort prořízneme 3x, jeden díl si důkladně rozdrobíme na posypání
- krémem dort plníme i obmažeme ze stran a vrch korpusu
- nakonec obsypeme drobečky z korpusu a zdobíme dle vlastní fantazie

Krém:
300 g tvarohu (kostka)
250 g ricotty
100 g moučkového cukru
250 ml šlehačky (min 35 %)

Postup:
- tvaroh s ricottou a cukrem dobře promícháme
- za chodu šlehače přiléváme pomalu šlehačku a vyšleháme dohusta
- možno ochutit citronovou kůrou

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

16681826 1406726022734088 6149870347761687841 n








ROLÁDA PRO RADOST

Přísady:
3 vejce
80 g cukr moučka
80 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku (nebo Freee Směs bílá bez lepku)
1 lžíce oleje

Postup:
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny a pak vmícháme lžíci oleje a mouku.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka zapracujeme.
Směs rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 12–13 min na 180 °C bez horkého vzduchu.
Po upečení položíme plát na mokrou utěrku, srolujeme a necháme tak vychladnout.

Krém (na dvě rolády):
1/2 l mléka
1 lžíce Freee Rýžová mouka bez lepku
1 zlatý klas
2 žloutky

Uvaříme hustý pudink.

125 g másla
75 g práškového cukru

Vyšleháme do pěny a smícháme se studeným pudinkem.
Vychladlou roládu rozmotáme, natřeme krémem a znova srolujeme, nyní však již bez pečicího papíru. Pod krém lze natřít pikantní marmeládu.
Hotovou roládu můžeme pocukrovat nebo zdobit šlehačkou.

KAKAOVÁ ROLÁDA přirozeně bezlepková
6 vajec
5 vrchovatých lžic krystalu
3 vrchovaté lžíce kakaa
1/2 lžičky sody

Postup stejný jako u předchozí rolády.

 

 

medovnik








MEDOVNÍK

Přísady:
100 g másla
2 vejce
150 g cukr moučka
4 plné lžíce medu
1 lžička jedlé sody
500 g Freee Směs bílá bez lepku
půl lžičky xanthanové gumy

Krém:
2 velké zakysané smetany (kelímek 400 ml)
cukr moučka dle chuti
1/2 sáčku pudinku Créme Olé vanilka příchuť
Vyšleháme.

Postup:
Máslo, cukr a med za stálého míchání ohřejeme ve vodní lázni. Přidáme sodu a mícháme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Tu ještě teplou nalijeme do mouky, kterou jsme smíchali se xanthanovou gumou. Rukama vypracujeme hladké těsto, to si rozdělíme na 4 části a
každou část vyválíme na tenkou placku požadovaného tvaru. Jednotlivé pláty pečeme ve vyhřáté troubě asi 7 minut při 200 °C. Ještě horké vykrojíme na požadovaný tvar a necháme vychladnout. Vychladlé placky slepíme krémem, potřeme i vrch a boky medovníku. Odkrojky těsta podrtíme či pomeleme, smícháme s trochou ořechů a posypeme povrch medovníku natřeného krémem. Můžeme pokapat čokoládou. Necháme nejlépe do druhého dne odležet.