MAKOVÁ SRDÍČKA S POVIDLY
Přísady (na asi 60 kousků):
150 g Freee Chlebové směsi bílé bez lepku
70 g Freee Směsi bílé bez lepku
90 g mletého máku
60 g moučkového cukru
150 g másla
2 žloutky
Na slepení:
švestková povidla/višňová marmeláda/lemon curd
Na dokončení:
100 g moučkového cukru
1 PL vroucí vody
2 PL citrónové šťávy
Na posypání:
mák celý
jedlé květy
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout v chladu.
Z těsta vyválíme plát silný cca 4 mm (makové cukroví je po upečení křehké).
Pečeme na 160 °C asi 10 až 12 minut (doporučuji hlídat).
Vychladlá srdíčka slepujeme povidly a namáčíme v citrónové polevě. Polevu si připravíme tak, že dobře utřeme 100 g moučkového cukru, vroucí vodu a citronovou šťávu. Vlhkou polevu zdobíme celým mákem a sušenými jedlými květy (např. růže či chrpa).
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách:
https://www.instagram.com/p/C0gN1QVNQBW/?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ==
VÁNOČNÍ PUDINKOVÉ CUKROVÍ
Přísady:
200 g Freee Chlebové směsi bílé bez lepku
100 g Freee Směsi bílé bez lepku
2 vejce
150 g moučkového cukru
4 balíčky MALINOVÉHO pudinkového prášku
175 g tuku (použila jsem Stellu a máslo)
3 g kypřicího prášku do pečiva
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout v chladu.
Pečeme na 160 °C asi 10 minut.
Po vychladnutí slepíme malinovou marmeládou.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách primainspirace.cz
MEDOVÉ TRUBIČKY
Přísady (na poloviční dávku):
100 g moučkového cukru
170 g Freee Chlebové směsi bílé bez lepku
80 g Freee Směsi bílé bez lepku
50 g tuku (dala jsem Stellu)
50 g medu
2 PL mléka
1 žloutek
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které dáme na 2 hodiny do lednice (lépe nechat do druhého dne).
Z těsta vyválíme tenký plát, z něho vykrájíme kolečka o průměru 8 cm. Každé kolečko natočíme na trubičku na kremrole.
Pečeme na 200 °C asi 10 minut. Ještě teplé je sundáme z trubiček.
Konce namočíme do rozpuštěné čokolády a po zaschnutí plníme krémem.
Krém:
1 karamelové Salko
250 g másla
Změklé máslo vyšleháme s karamelovým Salkem. Pokud je krém řídký, dáme ho na chvíli zchladit do lednice.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách tradicnirecepty.cz.
STAROČESKÉ PRACNY
Přísady:
200 g mletých mandlí (se slupkou)
200 g Freee Chlebové směsi bílé bez lepku
100 g Freee Směsi bílé bez lepku
8 g mleté skořice
1/2 KL mletého hřebíčku
1 vejce
100 g kvalitní hořké čokolády (rozpuštěné)
200 g másla (povoleného)
200 g moučkového cukru
citrónová kůra
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice odležet do druhého dne.
Formičky na pracny plníme do 3/4.
Pečeme na 160 °C asi 5 až 10 minut (podle velikosti formiček).
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách https://sladkavanilka.cz/staroceske-pracny/
DOMÁCÍ DĚTSKÉ PIŠKOTY
Přísady:
180 g Freee Chlebové směsi bílé bez lepku
165 g cukru krupice
4 vejce
1 KL bramborového škrobu (lze vynechat)
moučkový cukr na zaprášení
Postup:
Prosátou mouku smícháme s bramborovým škrobem.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, bílky v tuhý sníh. Ten stěrkou opatrně vmícháme do vyšlehaných žloutků, přitom lehce přisypáváme mouku.
Pomocí cukrářského sáčku nanášíme těsto na plech vyložený pečícím papírem.
Před vložením do trouby zaprášíme piškoty moučkovým cukrem a necháme ho vsáknout.
Pečeme na 160 až 170 °C asi 8 až 10 minut (nebo dokud nezezlátnou).
Necháme vychladnout na plechu, pak seškrábneme cukrářskou kartou.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách babiccinavolba.cz.