PERNÍKOVÝ KOLÁČ S RYBÍZEM
(V receptu je uvedena celá dávka, stačila by poloviční. Pokud uděláte celou, je možné ze zbytku vykrájet perníčky).
Přísady:
160 g Freee Směs bílá bez lepku
160 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
80 g Freee Rýžová mouka bez lepku
20 g vanilkového cukru
140 g moučkového cukru
2 vejce
132 g medu
70 g rozpuštěného másla
16 g holandského kakaa
3 g jedlé sody
1 PL perníkového koření
2 KL mleté skořice
400 g červeného rybízu/borůvek
rybízová marmeláda
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Zabalené do potravinové fólie necháme do druhého dne v lednici.
Z těsta vyválíme placku cca 5 mm silnou, vykrojíme velký kruh. Ten pomažeme marmeládou a posypeme ovocem (zhruba 3 cm od okraje necháme těsto volné, budeme přes ovoce přehýbat volné okraje těsta). Ovoce podle chuti/potřeby pocukrujeme. Můžeme ozdobit malými perníčky.
Pečeme na plechu s pečicím papírem na 180 °C 20 až 30 minut.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.
PIZZA
(bez lepku, vajec a třeba i bez mléka, pokud použijete veganský sýr)
Přísady (na 1 velkou pizzu):
300 g vlažné vody
1 lžička lněného semínka
1 lžička chia semínka
1 lžička sušeného droždí
15 g olivového oleje
1 lžička soli
280 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
Řídké těsto nandáme lžící na plech s pečicím papírem a rozetřeme lžící do stran. Poklademe tím, co máme na pizze rádi.
Pečeme na 230 °C.
TUZE NÁVYKOVÉ TYČINKY
Přísady (poloviční dávka):
170 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
100 g Freee Směs bílá bez lepku
1 žloutek
75 g másla
25 g sádla
25 g máslové Hery
125 g uzeného sýru
5 g soli
1 KL grilovacího koření
6 g kypřícího prášku do pečiva
50 ml smetany ke šlehání
česnek (dala jsem sušený)
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které hned vyválíme na cca 3 mm plát.
Rádýlkem nakrájíme tyčinky, na plechu je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí, semínky, kmínem, …
Pekla jsem na 180 °C cca 15 minut.
(Po vytažení z trouby nechte na plechu zcela vychladnout.)
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách www.toprecepty.cz.
BRAMBOROVO-SÝROVÉ CHUŤOVKY
Přísady (na cca 4 plechy):
170 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
150 g uzeného sýra
150 g másla
150 g brambor (uvařených ve slupce)
3 g soli
Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto, vyválíme placku asi 3–4 mm silnou a vykrajujeme libovolné tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme (sezam, kmín, mák + hrubozrnná sůl - těsto je méně slané).
Pečeme na 180 °C dozlatova (cca 13 minut).
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.
MOCCA CUKROVÍ
Přísady:
220 g Freee Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku
100 g Freee Doves Farm Směs bílá bez lepku
200 g másla
1 vejce
110 g moučkového cukru
20 g vanilkového cukru
1 KL mleté kávy (já dala 2 KL)
Postup:
Vypracujeme hladké těsto. Rozválíme natenko a vykrajujeme oválky (nebo jiné tvary).
Pečeme na 180 °C, 6-7 minut dorůžova.
Polovinu vychladlých oválků potřeme polevou (nebo do ní namočíme). Slepujeme krémem vždy jedem oválek s polevou a jeden suchý. Vršek s polevou můžeme ozdobit čokoládovou polevou nebo jiným zdobením.
Krém:
250 g másla
140 g moučkového cukru
4 PL uvařené silné kávy
trochu čerstvě mleté kávy
Změklé máslo, cukr a kávu ušleháme do pěny.
Poleva:
1 bílek (cca 25 g)
65 g moučkového cukru
1/4 KL mleté kávy
Bílek s prosátým cukrem utřeme vařečkou do hladké hmoty. Vmícháme kávu, a ještě chvíli třeme.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.