LINECKÉ CUKROVÍ podle babičky Josefa Maršálka
Přísady (na cca 25 kousků):
200 g Freee Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku
90 g Freee Doves Farm Směs bílá bez lepku
20 g kukuřičného škrobu
200 g studeného másla
90 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
1 žloutek
špetka soli
hrst sekaných mandlí
domácí marmeláda
Postup:
V míse smícháme mouku se škrobem, pak přidáme špetku soli, studené máslo (na kostičky) a oba cukry. Zpracujeme (RYCHLE) v drobenku. Přidáme žloutek a opět RYCHLE zapracujeme. Těsto necháme odpočinout v chladu.
Vykrojené tvary s kruhovým otvorem potřeme před pečením rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými mandlemi.
Pečeme na 160 °C cca 10 minut.
Po vychladnutí slepíme marmeládou.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.
SLANÉ SÝROVÉ SUŠENKY
Přísady (na cca 3 až 4 plechy):
170 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
80 g Freee Směs bílá bez lepku
100 g sádla
2 menší vejce
150 g Eidamu (popř. Chedar)
2 g soli
vejce (na potření)
Na posypání co máte rádi: mák, kmín, sezam, mletá paprika, hrubozrnná sůl, pizza koření, vlašské ořechy...
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, necháme cca 30 minut odpočinout (nechala jsem na lince).
Na lehce pomoučeném vále vyválíme plát asi 0,5 mm silný a vykrajujeme tvary.
Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky.
Peče se na 180 °C cca 12 až 15 minut.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách www.toprecepty.cz.
KOFILOVÉ SLZIČKY
Přísady:
120 g Freee Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku
55 g Freee Doves Farm Směs bílá bez lepku
125 g Hera
60 g moučkového cukru
1 žloutek
10 g vanilkového cukru
Postup:
V míse smícháme hladkou mouku, moučkový a vanilkový cukr, žloutek a změklou Heru. Vypracujeme těsto, které necháme v lednici hodinu odpočinout.
Těsto vyválíme a vykrojíme slzičky (nebo jiné tvary), rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 7 minut do zrůžovění.
Krém:
3 tyčinky Kofila
125 g změklého másla
Ve vodní lázni rozpustíme tyčinky Kofila. Máslo rozšleháme a po částech zašleháme rozpuštěnou čokoládu. Slzičky slepíme krémem. Namočíme do čokoládové polevy a ozdobíme dle fantazie.
Na polevu:
mléčná a ruby čokoláda Callebaut
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.
MAKOVÁ BÁBOVKA
Přísady:
6 vajec (7, pokud jsou velikost S)
300 g pískového cukru
vanilkový cukr
220 ml oleje
150 ml horké vody
370 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
prášek do pečiva (lžičku odebereme do máku)
citronová kůra
špetka soli
150 g mletého máku
1 lžíce cukru moučka
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
Postup:
- žloutky šleháme s polovinou cukru a vanilkovým cukrem
- postupně ke žloutkům za šlehání přidáváme horkou vodu a šleháme do husté pěny, která nám hodně znásobí svůj objem
- nyní krátce vmícháme olej, citronovou kůru a mouku s práškem do pečiva
- nakonec zlehka vpracujeme sníh vyšlehaný z bílků, špetky soli a druhé poloviny cukru
- trochu sněhu si ponecháme v nádobě (2–3 lžíce) a přidáme k němu část připravené bábovkové hmoty (cca 1/3) a směs máku
- nyní střídavě plníme vymazanou a moukou vysypanou bábovkovou formu (piškot, mák, piškot, mák a končíme piškotem)
- pečeme při 180 °C 60–70 minut (dle vaší trouby)
ARAŠÍDOVÁ KOLEČKA SE SLANÝM KARAMELEM
Přísady (těsto):
200 g Freee Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku
100 g Freee Doves Farm Směs bílá bez lepku
100 g arašídové mouky/mletých arašídů
100 g moučkového cukru
230 g másla
Ze všech surovin vypracujeme těsto, zabalíme do folie a dáme do lednice odležet (lze udělat i den předem).
Těsto po částech rozválíme na tenko, vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 7 minut.
Vychladlá kolečka můžeme rovnou naplnit krémem nebo uložit do chladu a plnit až pár dnů před svátky.
Krém:
200 g cukru krupice
140 g smetany ke šlehání
6 g mořské soli
200 g másla
Máslo rozkrájíme na malé kostičky a necháme při pokojové teplotě změknout.
Cukr dáme do kastrůlku a při střední teplotě utavíme na karamel. Mezitím si ohřejeme smetanu a teplou vlijeme na karamel a mícháme.
Když je směs hladká, přidáme sůl a dobře promícháme.
Přelijeme do mísy a za občasného míchání necháme zchladnout na teplotu 45 stupňů.
Pak po kouskách pomalu zašlehejte změklé máslo. Ke konci zvyšte otáčky a vyšlehejte do světlého krému. Pokud je krém tekutější, dejte ho na pár minut do lednice a pak znovu našlehejte. Měl by být pevný a světlý.
Čokoláda:
200 g hořké čokolády
sekané arašídy
Čokoládu nasekejte, asi dvě třetiny dejte do misky a rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni.
Když je čokoláda zcela rozpuštěná, přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění (tímto způsobem čokoládu rychleji ochladíte). Za občasného míchání nechte čokoládu zcela vychladnout, musí zůstat tekutá.
Slepená kolečka máčejte v čokoládě a ihned posypte sekanými arašídy. Pokud máte čokoládu správně vychlazenou, bude na kolečku rychle tuhnout.
Za recept děkujeme Milušce Jakšové a Míše Landové.