MERUŇKOVÁ BUCHTA
Přísady:
150 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
50 g kukuřičné polohrubé mouky
50 g mletých mandlí (popř. lískových ořechů)
3 vejce
120 g hnědého cukru
140 ml oleje
100 ml plnotučného mléka
1 KL mleté skořice
1 KL vanilkového extraktu (nebo pasty)
3 g kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
cca 500 g meruněk
Postup:
Nejprve v míse smícháme všechny suché ingredience.
V druhé míse vyšleháme celá vejce s cukrem a vanilkovým extraktem (cca 5 minut).
Pak do vyšlehaných vajec vsypeme suché ingredience, přilijeme olej a mléko a metličkou/stěrkou pořádně promícháme.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, meruňky klademe řezem nahoru.
Pečeme na 180 °C cca 35 minut.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách cuketka.cz
JOGURTOVÝ KOLÁČ S JAHODAMI
Přísady:
110 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
70 g polohrubé kukuřičné mouky
1/2 balíčku jahodového pudinku (cca 18 g)
170 g cukru krystal
300 ml bílého smetanového jogurtu
2 vejce
100 g změklého másla
6 g kypřícího prášku do pečiva
cca 200 g jahod
Postup:
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, pak po jednom zašleháme celá vejce. Vmícháme jogurt, prosátou mouku a prášek do pečiva.
Těsto nalijeme do formy a poklademe jahodami.
Pečeme v kulaté koláčové formě (vymazané máslem a vysypané kokosovou moukou) na 180 °C cca 35 minut.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách www.dobruchut.sk.
ZÁVIN Z POMAZÁNKOVÉHO MÁSLA
Přísady:
250 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
3 g kypřícího prášku do pečiva
200 g pomazánkového másla (např. Choceňské)
50 ml smetany ke šlehání (nebo mléka)
špetka soli
vejce + 1 PL mléka na potření
Meruňková/broskvová náplň:
čerstvé nebo kompotované ovoce
50–100 g bezlepkových sušenek
80–100 g cukru krupice
12 g vanilkového cukru
Postup:
Mouku s práškem do pečiva prosejeme, přidáme pomazánkové máslo, smetanu (nebo mléko), sůl a vypracujeme vláčné těsto. Necháme ho 60 minut odpočinout v lednici.
Rozdělíme na 2 nebo 3 části, z každé vyválíme plát asi 4 mm silný.
Nejprve těsto posypeme drcenými sušenkami, naskládáme ovoce (nakrájené na silnější pláty), pocukrujeme. Před pečením závin potřeme rozšlehaným vejcem.
Pekla jsem na 180° až 190 °C cca 30 minut.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.
TVAROHOVO – ČOKOLÁDOVÝ ŘEZ
Přísady:
120 g čokolády na vaření
120 g másla nebo rostlinného tuku
20 g cukru moučka
6 vajec
100 g cukru krupice
120 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
Náplň:
meruňková marmeláda
500 g tvarohu v alobalu Moravia
Sladidlo dle chuti
Smetana Moravia
50 g másla
Poleva:
Ovoce
1 balíček vanilkového pudinku
400 g vody
2 lžíce sladidla
Postup:
Čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Po rozpuštění a zchladnutí přidáme cukr moučka a žloutky, vše vyšleháme do pěny. Z bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh. Obě hmoty opatrně spojíme a vmícháme mouku. Obdélníkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo použijeme pečicí papír. Pečeme při 180 °C. Vychladlý korpus vyklopíme z formy a rozkrojíme na dva stejné díly. Pláty korpusu potřeme marmeládou a poté promažeme tvarohovou náplní. Tvarohovou náplň vyrobíme vyšleháním tvarohů, do kterých přidáme smetanu, aby byla správná konzistence, přidáme sladidlo a máslo. Dva pláty korpusu spojíme tvarohovou náplní.
Na povrch naskládáme ovoce dle chuti a zalijeme želatinou. Kterou připravíme tak, že vodu přivedeme k varu a vmícháme pudinkový prášek smíchaný s trochou vody, mírně povaříme a jakmile vychladíme polijeme tím korpus s ovocem.
Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.
KŘEHKÉ OŘECHOVÉ MINI ROHLÍČKY
Přísady:
125 g změklého másla
1 vejce
35 g moučkového cukru
1 KL vanilkového extraktu
2,5 g kypřícího prášku do pečiva
180 g Freee Směs bílá bez lepku
datlový sirup
vlašské ořechy
moučkový cukr na posypání
Postup:
V míse prošleháme máslo, vejce, cukr a vanilkový extrakt (ne do pěny, jen aby se suroviny spojily v hladký krém). Na nejnižší otáčky zašleháme prosátou mouku s práškem do pečiva.
Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice.
Těsto rozdělíme na cca 36 kousků/kuliček. Každou kuličku položíme na vidličku, kde ji pomačkáním vytvarujeme do obdélníčku. Ten poté pomocí mašlovačky potřeme datlovým sirupem, doprostřed dáme čtvrtku vlašského ořechu a těsto srolujeme od hrotů vidličky směrem dolů.
Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 15 až 20 minut (dozlatova).
Nakonec je pocukrujeme.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.