Freee Doves Farm


OBRCEN JABLEN KOL 1

 

OBRÁCENÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

Na zkaramelizování jablek:
100 g másla
75 g cukru krupice
4 až 5 větších jablek (např. Granny Smith)

Na těsto:
190 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
190 g zakysané smetany
110 g změklého másla
150 g cukru krupice
2 velká vejce
1 a 1/2 KL vanilkového extraktu/pasty
3 g kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
1/2 KL mleté skořice
1 jablko (na malé kousky)

Postup:
Nejprve, nejlépe v litinové pánvi, rozpustíme máslo. Přisypeme cukr a asi 5 minut karamelizujeme. Naskládáme dílky jablek (každé jablko oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na 6 dílů) a pomalu karamelizujeme.
Mezitím v míse vyšleháme máslo s cukrem do světlé pěny, pak přimícháme vanilkový extrakt/pastu (dala jsem obojí) a zašleháme vejce.
Přidáme zakysanou smetanu a vše důkladně promícháme. Po částech vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a mletou skořici. Nakonec vmícháme na kousky nakrájené jablko.
Těsto rozetřeme na jablka a dáme do trouby předehřáté na 190° C. Pečeme asi 30 až 35 minut (špejlí zkontrolujeme, zda je těsto upečené). Necháme 5 minut chladnout, pak zakryjeme talířem a obrátíme.
(Suroviny by měly mít stejnou/pokojovou teplotu.)

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala receptem Dity P.