HRNÍČKOVÁ KOKOSOVÁ
Přísady:
1 hrnek strouhaného kokosu
1 hrnek Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
1/2 hrnku pískového cukru
vanilkový cukr
2 vejce
1 hrnek jogurtu (může být kefír)
1/2 hrnku oleje
1/2 ČL sody
špetka soli
Postup:
- vše dobře promícháme
- rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech (25 x 32)
- poklademe ovocem
- posypeme drobenkou, kterou si připravíme z kokosu, mouky, cukru a másla
- pečeme při 180 °C
MAKOVÉ ŘEZY
Přísady:
hrnek (3dl) Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
hrnek mletého máku
půl hrnku cukru
půl hrnku oleje
hrnek mléka (voda nebo rostlinné́ mléko)
vejce (nemusí být)
sušené nakrájené švestky
Postup:
- všechny přísady smícháme
- těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného nebo pečícím papírem vyloženého menšího plechu a pečeme na180 °C
- ještě horké můžeme polít půlkou šlehačky
ŘEZY
Přísady:
4 vajíčka
150 g krystalového cukru
vanilkový cukr
4 lžíce oleje
3 lžíce horké vody
špetka soli
40 g kakaa
120 g Freee Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku
Postup:
- bílky ušleháme s cukry do hodně pevného sněhu
- do sněhu lehce zašleháme olej
- dále vmícháme žloutek po žloutku (šlehačem na nízký stupeň)
- přidáme horkou vodu (už jen lehce vmícháme)
- nakonec vmícháme ručně metličkou nebo šlehačem opět na nízký stupeň mouku s kakaem
- připravenou hmotu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (plech menší)
- pečeme na 180°C
- na vychladlý korpus rozetřeme rovnoměrně krém
- nakonec polejeme čokoládou
- dáme do ledničky ztuhnout
- krájíme nožem nahřátým v horké vodě
Krém:
100 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového cukru
300 g tvarohu (kostka)
250 g mascarpone
250 ml 33% smetany
- tvaroh vyšleháme dohladka s cukru
- na nízký stupeň postupně vešleháme mascarpone
- nakonec přiléváme smetanu a pomalu ji zašleháme do kompaktní hmoty
Čokoláda:
150 ml 33% smetany
150 g hořké čokolády
- smetanu dáme do kastrůlku a necháme vařit
- jakmile začne lehce probublávat, okamžitě stáhneme
- vložíme nalámanou čokoládu a promícháme
PROŠÍVANÁ DEKA
Přísady:
2 hrnky Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
1 hrnek cukru krystal
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku vlažné vody
3 vejce
3–4 lžíce kakaa
Tvarohová náplň:
2 kostky tvarohu (kostka v alobalu)
1 žloutek
1/2 balíčku vanilkového prášku na pudink
cca 5 lžic cukru moučka
dle potřeby trochu mléka
Tvarohy, žloutek, cukr a pudinkový prášek smícháme dohromady.
Postup:
Do mísy dáme vejce a cukr, které společně ušleháme do žloutkové pěny. Pak přidáme olej a zamixujeme ho do pěny. Následně přidáme mouku a vodu a mixujeme. Na závěr přidáme kakao.
Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný nebo pečícím papírem vyložený plech.
Tvarohovou náplň si nandáme do cukrářského pytlíku a nastříkáme na těsto šikmé proužky, aby vytvořily mřížku.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut. Kontrolujeme špejlí.
MAKOVÝ KOLÁČ S POVIDLY
Přísady:
350 g Freee Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku
200 g krupicového cukru
3 vejce
200 ml mléka
200 ml oleje
prášek do pečiva
povidla
Maková náplň:
200 g mletého máku
250 ml mléka
100 g cukru
vanilkový cukr
skořice
citronová kůra
- umletý mák povaříme s mlékem, přidáme cukry a dusíme
- jakmile směs zhoustne, odstavíme a ochutíme skořicí a strouhanou citronovou kůrou
- necháme vychladnout
Postup:
- žloutky ušleháme s cukrem
- přidáme olej a mléko a vše vyšleháme
- přidáme mouku s práškem do pečiva
- nakonec vmícháme sníh z bílků
- polovinu těsta dáme na plech klasické velikosti vyložený pečícím papírem
- pečeme při 200 °C cca 5 minut
- vyndáme plech a povrch potřeme povidly
- na povidla rozprostřeme vychladlou makovou náplň
- zalijeme druhou polovinou těsta
- pečeme na stejnou teplotu dalších cca 20 min do zlatova