Freee Doves Farm


88281254 3544895372250465 7169154879292702720 o









DÝŇOVÉ BRAMBORÁKY

Přísady:
150 g dýně hokaido
300 g brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
2 vejce
60 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
1 KL kukuřičného škrobu
sůl
pepř
kmín
majoránku
sádlo (olej na smažení)

Postup:
1. Dýni umyjte, a i se slupkou nastrouhejte na jemném struhadle. Brambory oškrábejte a také nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte, a všechny ingredience kromě sádla (oleje) společně promíchejte. Nenechte směs stát a ihned ji zpracujte dál.
2. Lžičku sádla (oleje) rozehřejte v pánvi. Část těsta přeneste na pánev, lžící rozetřete na sotva centimetr vysokou vrstvu a na středně silném plameni osmahněte po obou stranách dozlatova, celkem asi 3-4 minuty. Vyjměte a nechte na papírové utěrce okapat přebytečný tuk. Dýňáky můžete podávat nejen samotné, ale také jako přílohu k dušenému masu.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.



 

rychle bulky bez kynuti









PROTEINOVÝ CHLÉB S VLÁKNINOU A MLADÝM ŠPENÁTEM

Přísady:
3 lžíce (15 g) psylia
3 lžíce (30 g) lněného semínka – lze nahradit i mletým chia semínkem, lněné je vhodnější
250 g tvarohu ve vaničce
3 lžíce vody
2 vejce
1,5 lžíce olivového oleje
1 lžička octu
140 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
1 lžička drceného kmínu
1/4 lžičky sody
1 prášek do pečiva
3/4 lžičky soli
50 g čerstvého baby špenátu

Postup:

- psyllium a len si umeleme nejlépe na el. mlýnku na kávu
- do nádoby dáme tvaroh, vodu, olej, vejce, špenát a dobře promícháme
- do vzniklé hmoty přisypeme suché ingredience
- zpracujeme v kompaktní hmotu (příp. přidáme trochu vody)
- vzniklé těsto necháme chvíli odstát a následně rozdělíme na 6 částí
- z každé části mokrýma rukama vytvarujeme bulku, kterou posypeme semínky či kmínem
- přendáme na plech vyložený pečícím papírem
- pečeme při 180 °C

 Pokud si přejeme upéci chlebík, vytvoříme mokrýma rukama bochníček a dáme na plech, nebo dáme těsto do pečící formy.

 

 

 

71845823 3088363364570337 7756869060091969536 o









RYCHLÝ CHLEBA BEZ KYNUTÍ

Přísady:
3 lžíce (15 g) psylia
3 lžíce (30 g) lněného semínka – lze nahradit i mletým chia semínkem, lněné je vhodnější
1 lžička celého kmínu
250 g tvarohu ve vaničce
3 lžíce vody
2 vejce
1,5 lžíce olivového oleje
1 lžička octu
140 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
1/4 lžičky sody
1 celý prášek do pečiva
3/4 lžičky soli

Postup:
- psylium, len a kmín si umeleme nejlépe na el. mlýnku na kávu
- do nádoby dáme tvaroh, vodu, vejce, olej, ocet a dobře promícháme
- do vzniklé hmoty přisypeme pomleté psylium, len a kmín a znova promícháme
- přidáme zbytek ingrediencí a zpracujeme v kompaktní hmotu
- vzniklé těsto přendáme na vál potřený oleje
- ruce si rovněž potřeme olivovým olejem a vytvarujeme si bochník
- posypeme kmínem, sezamem či jiným semínkem
- bochník přendáme na plech vyložený pečícím papírem
- pečeme při 180°C, cca 45 minut
- ihned po upečení postříkáme rozprašovačem vodou

 

126805582 4683714848368506 4121273692882639407 o












CHLÉB S JABLKEM

Přísady:
520 ml teplé vody
1 menší jablíčko (oloupané a nastrouhané najemno)
4 g rozemleté psyllium (pokud nemáte nevadí)
250 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
250 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
2 čj soli
2 pl olivového oleje
2 čj sušené droždí
1 čj octa (někdy dám ocet, někdy ne - na fotce je chléb bez)

Postup:

Vše řádně promícháme v robotu min. 5 min, zkontrolujeme lžičkou, zda je těsto promíchané i na spodku, poté těsto vylijeme do formy (předem vymazané olejem) a necháme 45 min. pod utěrkou (či potravinovou fólií nakynout).

Troubu dáme na 200 °C vložím chléb, který předtím postříkáme vodu (někdo dává misku s vodou do trouby – není třeba) na tuto teplotu pečeme 15 min.

Troubu snížíme na 190 °C a peču přesně 45 min., občas chléb pokropíme. 5 min před vytáhnutím chleba, chléb vyklopíme z formy a vrátíme zpět na 10 min dopečení bez formy.

Chléb necháme vychladnout na mřížce, poklepem můžete zkontrolovat, zda je chléb hotový (pokud se ozývá dutý zvuk, je to v pořádku), doporučuji opravdu krájet chléb až je vychladnutý.


Za recept děkujeme Veronice Danger.

 

 

 

pizza bez mleka a vajec











SEMÍNKOVÉ KREKRY

Přísady:
1 lžíce psyllia
1 lžíce lněné mouky
1 lžíce lněných semínek
1 lžíce dýňových semínek
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce chia semínek
300 g vlažné vody
30 g oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru nebo medu
200 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
4 g prášek do pečiva

Postup:
Vše pořádně promícháme, stačí klidně jen ručně lžící.

Připravíme si plech s pečicím papírem, který ještě potřeme olejem. Těsto nandáme na plech a naolejovanou rukou ho rozplácneme do stran, aby bylo rozprostřené po celém plechu. Olejem nemusíme šetřit, díky němu budou krekry křupavé a pěkně zezlátnou.

Pečeme 15 minut na 220 stupňů (bez ventilátoru), pak plech vytáhneme a rádýlkem polo upečené těsto rozkrájíme na čtverečky. Plech vrátíme do trouby a pečeme ještě dalších zhruba 15 minut do zlatova.


Za recept děkujeme paní Janě Ligurské.