Freee Doves Farm


fb img 1605081286883









KVÁSKOVÝ CHLÉB PODLE VLAĎKY HALATOVÉ

Ingredience na rozkvas:
2 lžíce kvásku
170 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
180 ml vlažné vody

Ingredience na přípravu chleba:
200 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
130 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
320 g vody na psyllium a xantanovou gumu
2 lžíce psyllia /osemení indického jitrocele - vodorozpustná vláknina/, nebo 2 lžíce rozmixovaných chia semínek, nebo bazalkové semínko
2 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru /nemusí být/
1 lžička chlebového koření nebo kmín
1 lžíce octa
1/2 lžičky xantanové gumy / guarové gumy

Postup:
Večer vložíme do mísy 2 lžíce kvásku, přidáme 170 g Doves Farm chlebové směsi bílé a 180 ml vlažné vody na rozkvas. Zamícháme nebo rozšleháme a necháme přes noc kvasit, cca 12–14 hodin. Ráno odebereme 1–2 lžíce z rozkvasu do sklenice ke kvásku a můžeme vložit do chladničky, aby se proces kvašení zmírnil, nebo necháme kvásek při pokojové teplotě, aby proces kvašení probíhal naplno. Víko od sklenice s kváskem necháme volně položené na sklenici. Do nádoby nalijeme 320 g teplé vody, cca 30 stupňů Celsia a přidáme 2 lžíce psyllia a 1/2 lžičky xantanové gumy. Ručním ponorným mixérem vlákniny v nádobě rozmixujeme do hutné směsi.
Do mixky s rozkvasem přidáme hutnou směs s psylliem a xantanem, lžičku soli, lžičku chlebového koření /nebo kmínu/, Doves Farm Chlebovou směs bílou i tmavou, lžičku cukru a lžíci octa. Vše dáme hníst a v polovině hnětení, ne dříve, přidáme olej. Vše vyhněteme v jemné těsto. Na mísu s těstem položíme poklop nebo fólii, aby vzniklo vlhké prostředí a těsto neoschlo. Mísu s těstem uložíme na teplé místo, kde necháme cca 2–3 hodiny odpočívat. Pak přendáme těsto na vál a párkrát popřekládáme od krajů do středu. Ošatku vysypeme bezlepkovou směsí Doves Farm a těsto do ní přendáme tak, aby pěknou stranou bylo dole v ošatce a popřekládaná strana byla nahoře.Po upečení zůstane pěkně hladké.
Necháme na teplém místě kynout cca 2 - 3 hodiny. Po dvou hodinách zkoušíme, jestli je těsto již připravené na pečení a to tak, že prstem zatlačíme do těsta. Když cítíme bublinky, těsto pěkně pruží a po stačení se pěkně zvedlo, můžeme začít péct. Mezitím si troubu rozpálíme na 250 stupňů. Dolů vložíme pekáč nebo starý plech. Jakmile je trouba rozpálená tak do pekáčem nebo plechu nalijeme horkou vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry. Než vložíme chléb do trouby, postříkáme jej slanou vodou z rozprašovače a pečeme prvních 10 minut při 250ti stupních. Potom snížíme teplotu na 200 stupňů, vyndáme spodní plech nebo pekáč s vodou, vyvětráme páru a pečeme podle potřeby, dokud nebude kůrka světlehnědá. Chleba je dopečený, když na spodek poklepeme a zní dutě. Upečený chléb vložíme na mřížku, aby vychladl. Krájíme, až je úplně vychladlý.