Freee Doves Farm


Chlb podle Lenky Jurekov 2


CHLEBA ALA JUREČEK

Přísady:
200 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
250 g Freee Chlebová směs bílé bez lepku
50 g Freee Směs bílá bez lepku (nebo pohankové, čirokové,…)
1 - 2 lžíce psyllia
12 g soli (2 lžičky)
1 lžička kmínu (mletého kmínu nebo chlebového koření)
1 lžička medu
1 lžička octa
500 ml vody
15 g čerstvého droždí (nebo 6 g sušeného)
1 lžíce cukru
2 lžíce oleje (přidáváme jako poslední)
semínka (slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová,….) – nemusí být

Postup (pro domácí pekárnu):
- psyllium necháme v nádobě pekárny nabobtnat ve 450 ml vody, nejlépe několik hodin (když není čas, alespoň na 15 min namočíme do vlažné vody a občas promícháme)
- do 50 ml vlažné vody dáme cukr, lžíci mouky a kvasnice, zamícháme a necháme cca 10 minut, než kvásek vzejde
- vše vložíme do pekárny, olej přidáme až na konci mísení
- pečeme na bezlepkový program nebo některý v délce cca 2 hodiny

Postup (pro pečení v troubě):
- psyllium necháme nabobtnat ve 450 ml vody, nejlépe několik hodin - když není čas, alespoň na 15 minut namočíme do vlažné vody a občas promícháme
- do 50 ml vlažné vody dáme cukr, lžíci mouky a droždí, zamícháme a necháme cca 10 minut, než kvásek vzejde

- kvásek, psyllium a ostatní ingredience (kromě oleje) dáme do hnětací mísy a pomocí háku necháme vypracovat těsto (bude řidší a lepivé), poté přidáme olej a ještě chvíli necháme míchat, aby se olej zapracoval
- překryjeme igelitkou, folií (nesmí se těsta dotýkat), aby těsto neoschlo
- kyne cca 40 - 60 minut, zvětší svůj objem až 2x

- po vykynutí těsto, v míse, ve které kynulo, poprášíme moukou a pomocí karty nebo stěrky několikrát důkladně popřekládáme od kraje do středu, ze všech stran (mísou vždy o kousek pootočíme)
- těsto lze překládat i na pomoučené pracovní ploše, ale s moukou opatrně, podsypáváme jen tolik, aby se nelepilo k desce

- zpracované těsto (ŘIDŠÍ a trochu LEPIVÉ) vyklopíme do misky vyložené pečícím papírem, do máslem vymazané formy (např. do hranaté 30x12 cm, litinového hrnce o průměru 17 cm,…) nebo přendáme do moukou vysypané ošatky, uhladíme a opět necháme kynout cca 30 minut (nejlépe v zavázané a nafouknuté tenké igelitce)
- v případě ošatky můžeme těsto z mísy buď vyklopit na dlaň a spodní částí (hezkou, hladkou), tou, která se nedotýká dlaně, vložíme do ošatky nebo těsto vyklopíme na lehce pomoučenou plochu, kartou ještě párkrát popřekládáme a částí, která se dotýká plochy (tou hezkou) dáme do ošatky (nahoře tak uvidíme „švy“ po překládání)

- než bochníček nakyne, rozpálíme troubu na 230 °C s plechem (pizza kamenem), na kterém se bude péct a druhým starým plechem dole, na který budeme lít horkou vodu

- v případě kynutí v misce vyložené pečícím papírem - přesuneme OPATRNĚ (abychom neztratili tvar) bochníček i s papírem na zahřátý plech
- v případě kynutí ve formě - vložíme formu s těstem do vyhřáté trouby
- v případě kynutí v ošatce - opatrně překlopíme bochníček na zahřátý plech nebo si můžeme pomoct pečícím papírem, který položíme na ošatku (leží na těstě) a bochníček si poté vyklopíme na dlaň a následně položíme i s papírem na plech

- bochníček postříkáme vodou z rozprašovače (bude po upečení lesklý)
- dolů do trouby na druhý plech nalijeme 2–5 dcl vody (nejlépe vroucí) a rychle zavřeme
- po 10 minutách vyvětráme páru, stáhneme teplotu na 200 °C, vyndáme spodní plech, bochníček opět postříkáme a dopečeme, dokud nebude kůrka hnědá, což je tak 40 minut
- upečený chleba se pozná tak, že se zaklepe na spodek a ten musí "zvonit"- zní to dutě
- chleba pečený ve formě vyklopíme na mřížku, aby se nezapařil, a necháme ho zde vychladnout

 

 

 

BRAMBOROVO 1

 

BRAMBOROVO-SÝROVÉ CHUŤOVKY

Přísady (na cca 4 plechy):
170 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
150 g uzeného sýra
150 g másla
150 g brambor (uvařených ve slupce)
3 g soli

Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto, vyválíme placku asi 3–4 mm silnou a vykrajujeme libovolné tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme (sezam, kmín, mák + hrubozrnná sůl - těsto je méně slané).
Pečeme na 180 °C dozlatova (cca 13 minut).


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

CHLEBA Z ROV MOUKY 1


CHLEBA Z RÝŽOVÉ MOUKY
(recept pro domácí pekárnu)

Přísady:
550 ml vody
500 g Freee Rýžová mouka bez lepku
3 lžičky cukru
lžička soli
2 lžičky xantanové gumy
sušené droždí
2 lžíce oleje

Pečeme v domácí pekárně na bezlepkový program.

 

 

 

 



 

 

 

126805582 4683714848368506 4121273692882639407 o









JEDNODUCHÝ BÍLÝ CHLÉB

Přísady:
1 lžíce psyllium
400 ml vlažné vody
1 lžíce oleje
1 lžička medu nebo cukru
1 lžička octa
1 lžička soli
1 vrchovatá lžička sušeného droždí
1 lžička kmín
semínka podle chuti (slunečnicové, lněné, dýňové...)
cca 430 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku 

Postup:
Smícháme všechny uvedené suroviny kromě mouky. Psyllium není nutné nechávat nabobtnat předem, bude mít dostatek času zgelovatět během kynutí těsta v ošatce.
Postupně přidáváme mouku a těsto pořádně propracujeme. Já si pomáhám robotem s hnětacím hákem, ale v závěru hnětu ručně.
Přendáme vypracované těsto do pomoučené ošatky, nebo alespoň do kulaté mísy. Přikryjeme igelitem a necháme hodinu kynout v teple.
Deset minut před koncem kynutí si zapneme troubu na 230 stupňů a necháme v ní rozžhavit prázdný pekáč s víkem, popř. jakýkoliv hrnec s pokličkou, který zvládne takto vysokou teplotu.
Vytáhneme rozehřátou nádobu z trouby, opatrně do ní vyklopíme nakynutý bochník, zavřeme víko a šup s ním do trouby.
Pečeme cca 30 minut zakryté a pak ještě 10-15 minut odkryté kvůli křupavé kůrce.
 
 
Za úžasný recept děkujeme paní Janě Ligurské. 

 

 

 

Chleba 1

BÍLÝ CHLÉB

Přísady:
500 ml teplé vody (mléka)
1–2 lžičky cukru
půl kostky kvasnic nebo sušené droždí
2 lžičky soli
3 lžíce oleje
500 g Freee Směs bílá bez lepku
2 lžičky xantanové gumy

Péct v domácí pekárně na bezlepkový program nebo jemu podobný, trvající cca 2 hodiny.

Chléb se může péct i v klasické troubě – těsto nechte vykynout, pak ho přendejte do vymazané nádoby, ve které ho budete péct a znova nechte nakynout.
Lehce ho pokropte vodou a pečte spolu s hrnkem horké vody asi 10 minut na 230 °C, poté troubu provětrejte, snižte teplotu na 200 °C a pečte asi 40 minut.