Freee Doves Farm


PERNK NA PLECH 1

 

PERNÍK NA PLECH
Recept je na plech 32 x 22 cm; všechny suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu.

Přísady:
330 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
120 g mandlové mouky
50 g jáhlové mouky
(nebo 500 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku)
300 ml plnotučného mléka
150 g cukru krupice
180 g rozpuštěného másla
20 g kakaa
4 vejce
120 g nahrubo nastrouhaného jablka
50 g povidel
1 kypřicí prášek do perníku (18 g)
6 g kypřicího prášku do pečiva
1/2 KL mleté skořice

Postup:
Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou (např. kokosovou).
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny (šleháme minimálně 8 minut). Zašleháme rozpuštěné máslo. Postupně zašleháme moučnou směs a mléko (obojí nadvakrát), vmícháme oloupané a nahrubo nastrouhané jablko a povidla.
Těsto rozetřeme na plech tak, aby byly konce lehce navýšené oproti středu.
Pečeme na 180 °C asi 30 minut.
Po vychladnutí potřeme rozpuštěnou čokoládou.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://www.neplechanaplechu.cz/2020/12/pernik-na-plech.html

 

 

BISKUPSK CHLEBEK 1

 

BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
(od pana Josefa Maršálka)

Přísady:
200 g bílků
165 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
165 g cukru krupice
70 g másla
70 ml mléka
6 g kypřicího prášku do pečiva
10 g vanilkového cukru
150 g kandovaného ovoce
150 g vlašských ořechů

Postup:
Kandované ovoce nakrájíme nadrobno, ořechy nameleme nahrubo, a obojí obalíme v lžíci mouky (část kandovaného ovoce je možné nahradit sušenými meruňkami a rozinkami).
Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem, na dno vložíme proužek pečicího papíru. Troubu předehřejeme na 160 °C (horkovzduch).
Z bílků za postupného přidávání cukru vyšleháme tuhý sníh (nepřešlehat). Vmícháme rozpuštěné a vychladlé máslo, mléko a mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně stěrkou vmícháme kandované ovoce a ořechy.
Dáme do trouby na 35 až 40 minut, během pečení chlebíček nevyrušujeme. Ke konci pečení zkontrolujeme špejlí, zda je hotovo.
Po zchladnutí vytáhneme chlebíček z formy, polijeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

 

 

BISKUPSK CHLEBEK Z BLK 1

 

BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK Z BÍLKŮ

Přísady:
1 celé vejce
6 bílků (180 g)
180 g moučkového cukru
160 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
70 g másla
50 g kandovaného ovoce
40 g loupaných mandlí
35 g rozinek
30 g čokolády

Postup:
Máslo rozpustíme a necháme zchladnout.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Bílky se špetkou soli vyšleháme (na nejvyšší otáčky) v tuhý sníh. Pak snížíme otáčky na polovinu a zašleháme žloutek, mouku s práškem do pečiva a máslo, to lijeme tenkým pramínkem.
Stěrkou vmícháme nasekané mandle a čokoládu, kandované ovoce a rozinky (pokrájené).
Pečeme na 180 °C asi 40 minut (kontrolujeme špejlí). Po vytažení z trouby necháme asi 20 minut chladnout ve formě, pak vyklopíme na mřížku.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách pradobroty.cz

 

 

 

OKOLDOV BANNOV CHLEBEK 1

 

ČOKOLÁDOVÝ BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Přísady:
2 větší banány (dobře rozmačkané)
2 vejce
120 g změklého másla
100 g (mletého) kokosového cukru
4 g kypřícího prášku do pečiva
20 g kakaa
110 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
kousky čokolády (dala jsem asi 50 g čokoládových peciček)
kousky vlašských ořechů (asi 50 g)

Postup:
Cukr s máslem vyšleháme do hladkého nadýchaného krému, postupně zašleháme vejce s banánem. Přidáme kakao, prosátou mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Nakonec zapracujeme kousky/pecičky čokolády a ořechy.
(Já jsem pekla ve vymazané a vysypané formě na srnčí hřbet.)
Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut (špejlí zkontrolujeme, zda je těsto upečené).

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách lateta.cz.

 

 

 

 

 

Tvarohov teky 1

 

TVAROHOVÉ "ŠÁTEČKY/TAŠTIČKY"

Přísady:
250 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
250 g tvarohu v alobalu
250 g másla

vejce na potření
marmeláda, povidla, ořechy, ochucený tvaroh, …
moučkový cukr

Postup:
Všechny tři suroviny zpracujeme v těsto, dáme do lednice vychladit (stačí hodinka).
Těsto vyválíme na slabší plát. Nakrájíme čtverečky (nebo vykrojíme různé tvary), do středu dáme oblíbenou náplň, přehneme nebo zakryjeme druhou částí. Strany dobře přitiskneme, aby nám marmeláda/náplň při pečení nevytekla. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme na 180 °C asi 20 až 25 minut.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.