Freee Doves Farm


makovky









RYCHLÉ MAKOVKY 

Ingredience:
250 g tvarohu (vanička)
2 vejce
5 lžic cukru
špetka soli
vanilkový cukr
250 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
trochu mléka na pomazání
mák na posypání

Postup:
- spolu s tvarohem prošleháme vejce, cukr, vanilkový cukr a sůl 
- přidáme mouku
- plech si vyložíme pečícím papírem a pomažeme olejem
- namočenýma rukama tvoříme z těsta kuličky, které klademe na plech a posypeme mákem
- pečeme 12 minut na 190 °C
- nyní pomažeme makovky mlékem a pečeme ještě dalších 5 minut

 

JARN BISKUPSK CHLEBEK Z BLK 1

 

JARNÍ BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK Z BÍLKŮ

Přísady:
1 celé vejce
6 bílků (180 g)
180 g moučkového cukru
160 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
70 g másla
50 g sušených meruněk
40 g nahrubo nasekaných pistácií
35 g kandovaných třešní
30 g bílé čokolády

Postup:
Máslo rozpustíme a necháme zchladnout.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou (např. kokosovou).
Bílky se špetkou soli vyšleháme (na nejvyšší otáčky) v tuhý sníh. Pak snížíme otáčky na polovinu a zašleháme žloutek, mouku s práškem do pečiva a máslo, to lijeme tenkým pramínkem.
Stěrkou vmícháme nasekané mandle a čokoládu, kandované ovoce a rozinky (ty taky krájím).
Pečeme na 180 °C asi 40 minut (kontrola špejlí). Po vytažení z trouby necháme asi 20 minut chladnout ve formě, pak vyklopíme na mřížku.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
http://www.pradobroty.cz/.../biskupsky-chlebicek-z-bilku...

 



 

cupkakes











TIGER BREAD


Přísady:
190 g Freee Směs bílá bez lepku
180 g Freee Rýžová mouka bez lepku
9 g instantního droždí
25 g cukru krupice (dala jsem jen 15 g)
425 ml vlažné vody (já 350 ml)
2 KL xanthanu (cca 6 g)
25 g psyllia
6 g soli (já 9 g)
2 KL jablečného octa
80 g bílků

Na pomazání:
60 g rýžové mouky
4 g instantního droždí
60 ml vlažné vody
1/2 PL slunečnicového oleje
1/2 PL cukru krupice
špetka soli

Postup:
Cukr, instantní droždí a 50 ml vody jsem smíchala v misce a nechala 10 minut stát (nezakryté).
Mezitím jsem smíchala všechny suché ingredience, přidala bílky, ocet a kvásek a ručně pořádně prohnětla.
Těsto se pak mělo 10 minut nechat odpočinout, poté vyklopit do pomoučené ošatky a řádně protřepat. Já ho neměla tak řídké, takže jsem netřepala.
Přikryté necháme kynout na teplém místě 30 až 45 minut.
Mezitím smícháme všechny suroviny na těstíčko, kterým budeme bread potírat. Musí si taky chvilku odpočinout (aspoň10 minut).
Před pečením potřeme připraveným těstíčkem, výborně to jde lžící. Rozetřeme i do stran.
Peče se na 240 °C až 260° C se záparou cca 15 minut, pak na 200° C až 220° C cca 20 minut, dokud nezezlátne.
Já pekla ve formě Emile Henry (15 minut zakryté, pak bez víka).


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 
 

LINECK BANNKY 1

 
LINECKÉ BANÁNKY

Přísady (na cca 16 kousků):
180 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
90 g Freee Směs bílá bez lepku
175 g změklého másla
70 g moučkového cukru
1 vejce
1 g soli
10 g rumu

Postup:
Vejce, máslo, cukr a rum vyšleháme, pak stěrkou vmícháme mouku se solí.
Naplníme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a stříkáme na plech s pečicím papírem.
Pečou se na 170 ° C dozlatova (cca 15 až 20 minut). 

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 




kvaskova veka









KVÁSKOVÉ VEKY PODLE VLAĎKY HALATOVÉ

Ingredience na rozkvas:
2 lžíce kvásku
170 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
170 ml vlažné vody

Ingredience na přípravu veky:
100 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
230 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
1 lžíce lněných semínek
1 lžíce dýňových semínek
350 g vody na psyllium
2 lžíce psyllia (osemení indického jitrocele – vodorozpustná vláknina), nebo 2 lžíce rozmixovaných Chia semínek
2 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru

Postup:
Večer vložíme do mísy 2 lžíce kvásku, přidáme 170 g mouky a 100 g Freee Doves Farm Chlebové směsi bílé bez lepku a 170 ml vlažné vody na rozkvas. Zamícháme a necháme přes noc kvasit, cca 12–14 hodin.
Ráno do mísy nalijeme 350 ml vody a přidáme 2 lžíce psyllia, nebo rozmixovaná chia semínka a ponorným mixérem vymixujeme. Ráno odebereme 1–2 lžíce z rozkvasu do sklenice, přikrmíme stávající kvásek a můžeme vložit do chladničky, aby se proces kvašení zmírnil, nebo necháme kvásek při pokojové teplotě, aby kvašení probíhalo naplno. Víko od sklenice s kváskem necháme volně položené na sklenici.
Do misky s rozkvasem přidáme vodu s psylliem, lžičku soli, lžičku cukru, 2 lžíce oleje, bezlepkové směsi, semínka a vše vyhněteme v jemné těsto. Mísu s těstem vložíme do pytlíku, aby vzniklo vlhké prostředí a neoschlo. Nebo na něj dáme poklop a necháme cca 2-4 h odpočívat. Pak přendáme těsto na vál a párkrát popřekládáme od krajů do středu, abychom vytlačili přebytečný vzduch z těsta. Takto popřekládané těsto rozdělíme na dva díly a vytvoříme z nich tvar veky. Položíme na plech vyložený pečicím papírem. Z papíru uděláme korýtko a omezíme ho v pohybu do stran, mezi veky můžeme vložit váleček. Veky nám takto nakynou do výšky. Necháme na teplém místě kynout ještě cca 2–3 hodiny. Po 2 hodinách zkoušíme těsto, jestli je již připravené na pečení tak, že prstem zatlačíme do těsta. Když cítíme bublinky, těsto pěkně pruží a po stlačení se pomalu zvedlo, tak můžeme začít péct. Troubu rozpálíme na 240 °C, dolů vložíme pekáč nebo starý plech, do kterého nalijeme po nahřátí vodu, aby v troubě vznikla pára. Než vložíme chléb do trouby, postříkáme jej slanou vodou z rozprašovače a pečeme prvních 10 minut při 240 °C. Potom snížíme teplotu na 200 °C, vyndáme spodní plech nebo pekáč s vodou, vyvětráme páru a dopečeme podle potřeby, dokud nebudou veky světle hnědé. Dopečená veka zní při poklepu na spodní stranu dutě. Upečené veky vložíme na mřížku, aby vychladly. Krájíme, až jsou úplně vychladlé. Kvásek můžete připravit buď ze světlé chlebové nebo tmavé chlebové mouky, že do zavařovací sklenice vkládám jednu lžíci mouky a dvě lžíce vlažné vody. Teplota vody by měla být stejná jako pokojová teplota v místnosti kvásku. Zhruba po 12 hodinách by se mělo přikrmovat, já přikrmuji 1 lžíce mouky a 2 lžíce vlažné vody, takto pěstuji cca 5-6 dní. Pokud chceme kvásek zpomalit, můžeme vložit do chladničky. Před použitím necháme minimálně jeden den při pokojové teplotě. Z rozkvasu si kvásek uchovávám ve sklenici zvlášť a také pravidelně přikrmuji.