KŘEHKÉ MÁSLOVÉ SUŠENKY S DŽEMEM
Přísady:
130 g Freee Chlebové směsi bílé bez lepku
70 g Freee Směsi bílé bez lepku
120 g másla
60 g moučkového cukru
8 g vanilkového cukru
1 vejce
1/2 KL kypřícího prášku do pečiva (prosít)
špetka soli
pomerančová kůra Dr. Oetker
Postup:
Nejprve v míse prošleháme (na nejvyšší rychlost) změklé máslo (asi 1 minutu).
Přisypeme oba cukry a špetku soli a pokračujeme ve šlehání (3 až 4 minuty).
Nakonec zašleháme vejce (3 minuty).
Prosátou mouku s práškem do pečiva vmícháme opatrně stěrkou (opatrně a rychle).
Těsto přendáme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a naneseme na plech s pečicím papírem. Uprostřed sušenky uděláme prstem důlek, další zdobičkou naneseme marmeládu.
Pečeme na 190 °C 10 až 12 minut.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách varimedobroty.cz
PUDINKOVÉ KNOFLÍKY
Přísady:
200 g Freee Chlebové směsi bílé bez lepku
100 g Freee Směsi bílé bez lepku
2 vejce
150 g moučkového cukru
4 balíčky MALINOVÉHO pudinkového prášku
175 g tuku (použila jsem Stellu a máslo)
3 g kypřicího prášku do pečiva
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout v chladu.
Pečeme na 160 °C asi 10 minut.
Po vychladnutí slepíme malinovou marmeládou.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách primainspirace.cz
https://primainspirace.cz/.../29/vanocni-pudinkove-cukrovi/
SUŠENKY ŽLOUTKOVÉ VĚNEČKY
Přísady:
180 g Freee Chlebové směsi bílé bez lepku
80 g Freee Směsi bílé bez lepku
35 g mandlové mouky
180 g hodně změklého másla
120 g moučkového cukru
60 g žloutků
1 KL vanilkového extraktu
1 KL citronové kůry
2 g kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
Postup:
V míse lehce prošleháme máslo, cukr, vanilku a kůru (nemusí do pěny). Přidáme žloutky, opět lehce prošleháme. Nakonec přisypeme mouky se solí a práškem do pečiva (ručně zapracujeme). Dáme odpočinout do lednice.
Z těsta vyválíme plát silný cca 0,5 cm, vykrojíme kolečka a jestli chceme vzor, obtiskneme paličku na maso.
Pečeme na 175 °C asi 10 minut (doporučuji hlídat).
Po upečení nechte zcela vychladnout, pak teprve sundejte z plechu.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.
RICOTTOVÉ LÍVANEČKY
Přísady:
150 g ricotty
150 ml plnotučného mléka
70 g tvarohu
3 vejce (žloutky a bílky odděleně)
130 g Freee Směsi bílé bez lepku
1 větší lžička prášku do pečiva
2 lžíce třtinového cukru
špetka citrónové kůry
špetka soli
Postup:
V míse si smícháme ricottu, mléko, tvaroh a žloutky a důkladně promixujeme.
Ve druhé míse si smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou a přimícháme k ricottové směsi.
Bílky vyšleháme se solí, když začnou bělat, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do směsi na lívance.
Lívanečky opékáme do zezlátnutí z obou stran.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://www.naskokvkuchyni.cz/ricottove-livance/
MARCIPÁNOVÉ SUŠENKY
Přísady:
90 g změklého másla
45 g moučkového cukru
2 žloutky
100 g marcipánu Dr. Oetker
110 g Freee Chlebové směsi bílé bez lepku
50 g Freee Směsi bílé bez lepku
20 g kukuřičného škrobu
vanilková pasta
Postup:
Máslo, cukr a žloutky pár minut šleháme, pak zašleháme marcipán nakrájený na malé kousky (chce to trpělivost). Nakonec zašleháme mouku s kukuřičným škrobem. Těsto dáme na min. 30 minut do lednice.
Pečeme na 190 °C asi 5 minut.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://sladkavanilka.cz/marcipanove-susenky/