Freee Doves Farm


BUBLANINA Z KYNUTHO TSTA 1

 

BUBLANINA Z KYNUTÉHO TĚSTA

Přísady:
200 g Freee Směs bílá bez lepku
250 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
40 g rozpuštěného sádla
2 vejce
5 polévkových lžic moučkového cukru
špetka soli
300 ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí
šťáva i kůra z půlky citronu
sezónní ovoce (ostružiny, rybíz…)

Postup:
- smícháme obě mouky
- přidáme rozpuštěné sádlo, vejce, cukr a sůl
- do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek
- přidáme k ostatním surovinám, zamícháme a přidáme citronovou šťávu i kůru
- vymícháme těsto, které necháme přikryté potravinovou fólií kynout 30-40 min
- během kynutí si připravíme ovoce a plech vymažeme sádlem
- vykynuté těsto rozetřeme na plech
- ovoce rovnoměrně rozprostřeme na těsto
- pečeme při 180 °C cca 30 min
- posypeme moučkovým cukrem

 

 

 

 



STRAWBERRY RUNNY POUND CAKE 2

 

JAHODOVÝ RUNNY POUND CAKE

Přísady:
250 g Freee Směs bílá bez lepku
250 g másla pokojové teploty
180 g cukru krupice
5 vajec (pokojové teploty)
3 g kypřícího prášku do pečiva
2 g soli
1 KL vanilkového extraktu
marmeláda

Postup:
Formu vymažeme a lehce vysypeme.
Máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny, po jednom zašleháme vejce, nakonec vmícháme sypké suroviny a vanilkový extrakt.
Nejdřív dáme do formy trochu těsta (asi do ¼), poté marmeládu a opět těsto.
Pečeme na 180 °C 35 až 40 minut, podle velikosti formy. Po vytažení z trouby je necháme 10 minut ve formě, poté vyjmeme na mřížku.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

 

 

 

 

 



 

 

 

TVAROHOV KNEDLKY S JAHODAMI 1

 

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S JAHODAMI

Přísady:
500 g tvarohu (kostka)
2 vejce
sůl
150 g Freee Směs bílá bez lepku
150 g Freee Rýžová mouka bez lepku
1/4 lžičky xantanové gumy

Postup:
Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odležet.
Z těsta si vytvarujeme váleček o průměru cca 6 cm.
Z válečku odkrajujeme dílky těsta, které rozmáčkneme, vložíme jahodu a tu zabalíme.
Knedlíky vložíme do hrnce s vroucí vodou.
Vaříme asi 5 minut, pak je vylovíme děrovanou naběračkou.
Podáváme např. s tvarohem nebo smetanou, polijeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme

 

 



 

 

 

Chlb podle Lenky Jurekov 2


CHLEBA ALA JURECEK

Přísady:
200 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
250 g Freee Chlebová směs bílé bez lepku
50 g Freee Směs bílá bez lepku (nebo pohankové, čirokové,…)
1 - 2 lžíce psyllia (lze nahradit chia semínky či mletým lnem)
12 g soli (2 lžičky)
1 lžička kmínu (mletého kmínu nebo chlebového koření)
1 lžička medu
1 lžička octa
500 ml vody
15 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru
2 lžíce oleje (přidáváme jako poslední)
semínka (slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová,….) – nemusí být

Postup (pro domácí pekárnu):
- psyllium necháme v nádobě pekárny nabobtnat ve 450 ml vody, nejlépe několik hodin (když není čas, alespoň na 15 min namočíme do vlažné vody a občas promícháme)
- do 50 ml vlažné vody dáme cukr, lžíci mouky a kvasnice, zamícháme a necháme cca 10 minut, než kvásek vzejde
- vše vložíme do pekárny, olej přidáme až na konci mísení
- pečeme na bezlepkový program nebo některý v délce cca 2 hodiny

Postup (pro pečení v troubě):
- psyllium necháme nabobtnat ve 450 ml vody, nejlépe několik hodin - když není čas, alespoň na 15 minut namočíme do vlažné vody a občas promícháme
- do 50 ml vlažné vody dáme cukr, lžíci mouky a droždí, zamícháme a necháme cca 10 minut, než kvásek vzejde
- kvásek, psyllium a ostatní ingredience dáme do hnětací mísy a pomocí háku necháme vypracovat těsto (bude řidší a lepivé) zamícháme, poté přidáme olej a necháme ještě chvíli míchat, aby se olej zapracoval
- překryjeme igelitkou, folií (nesmí se těsta dotýkat), aby těsto neoschlo
- kyne cca 40 - 60 minut, zvětší svůj objem až 2x

- po vykynutí těsto, v míse, ve které kynulo, poprášíme moukou a pomocí karty nebo stěrky několikrát důkladně popřekládáme od kraje do středu, ze všech stran (mísou vždy o kousek pootočíme)
- takto zpracované těsto (ŘIDŠÍ a trochu LEPIVÉ) přendáme/vyklopíme do moukou vysypané ošatky, misky vyložené pečícím papírem nebo do máslem vymazané formy (např. do hranaté 30x12 cm, litinového hrnce o průměru 17 cm,…), uhladíme a opět necháme kynout cca 30 minut (nejlépe v zavázané a nafouknuté tenké igelitce)
- než bochník nakyne, rozpálíme troubu na 230 °C s plechem (pizza kamenem), na kterém se bude péct a druhým starým plechem dole, na který budeme lít horkou vodu

- v případě kynutí v misce vyložené pečícím papírem - přesuneme OPATRNĚ (abychom neztratili tvar) bochníček i s papírem na zahřátý plech
- v případě kynutí ve formě – vložíme formu s těstem do vyhřáté trouby
- v případě kynutí v ošatce – opatrně překlopíme bochníček na zahřátý plech nebo si můžeme pomoct pečícím papírem, který položíme na ošatku (na těsto) a bochníček si poté opatrně vyklopíme na dlaň a následně položíme i s papírem na plech
- bochníček postříkáme vodou z rozprašovače (bude po upečení lesklý)
- dolů do trouby na druhý plech nalijeme 2–5 dcl vody (nejlépe vroucí) a rychle zavřeme
- po 10 minutách vyvětráme páru, stáhneme teplotu na 200 °C, vyndáme spodní plech, bochníček opět postříkáme a dopečeme, dokud nebude kůrka hnědá, což je tak 40 minut
- upečený chleba se pozná tak, že se zaklepe na spodek a ten musí "zvonit"- zní to dutě
- chleba pečený ve formě vyklopíme na mřížku, aby se nezapařil, a necháme ho zde vychladnout

 

 

 

OKOLDOV BROWNIES 1


ČOKOLÁDOVÉ BROWNIES

Přísady:
120 g Freee Směs bílá bez lepku
2 velká vejce
70 g cukru krupice
50 g třtinového cukru
75 g másla
30 ml vody
1 KL rozpustné kávy
150 g hořké čokolády 55 % - 60%
1/4 KL jedlé sody
1 g soli
50 g čokoládových peciček

Postup:
Do rendlíku dáme oba cukry, máslo, vodu a kávu a za stálého míchání při střední teplotě přivedeme k varu. Stáhneme z plotny, přidáme 150 g čokolády a mícháme do úplného rozpuštění.
Vejce vyšleháme do husté pěny (cca 3 minuty).
Do vaječné směsi po částech vmícháme čokoládovou hmotu, dobře promícháme, přidáme prosátou mouku s jedlou sodou a špetkou soli, zase promícháme.
Nakonec vsypeme čokoládové pecičky.
Pečeme na 165 °C zhruba 25 až 30 minut (podle velikosti formy), hlídejte, ať nepřepečete.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala u Míši Landové.