Freee Doves Farm


MKK PERNKY 2

 

MĚKKÉ PERNÍČKY

Přísady:
250 g Freee Směs bílá bez lepku
130 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
120 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
(nebo 250 g Freee Chlebové směsi bílé bez lepku)
5 PL medu
100 g rozpuštěného másla
2 vejce
200 g moučkového cukru
2 PL kakaa (16 g)
2 PL perníkového koření
1 KL mleté skořice
1 KL jedlé sody
1/4 KL kypřícího prášku do perníku (vynechala jsem)

Postup:
Vejce, med a rozpuštěné máslo vyšleháme, přidáme suché ingredience a vypracujeme hladké těsto. Necháme přes noc odpočinout.
Pečeme na 170 °C cca 5 až 6 minut.
Po upečení ihned potřeme rozšlehaným vejcem.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

KMNOV DALAMNKY 1


KMÍNOVÉ DALAMÁNKY

Přísady:

700 ml vody (na namočení psyllia a na kvásek)
4 lžíce psyllia Dr.Popov (vodorozpustná vláknina Indického Jitrocele)
25 g čerstvého droždí
2 lžičky cukru
500 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
4 lžičky soli (zarovnané)
2 lžíce sádla (rozpuštěné)
2 lžíce octa
2 lžíce jablečné vlákniny jemné
2 lžíce chlebového koření
2 lžíce drceného nebo mletého kmínu

Tangzhong:
160 g vody
60 g rýžové mouky hladké

Postup:
Nejprve si nachystáme hydrolizovanou rýžovou kaši (tangzhong) tak, že do hrnce dáme 160g vody a 60 g rýžové hladké mouky, stále mícháme, aby se nevytvořili hrudky a zahřejeme na 65 C, po zahřátí ihned odstavíme. Než kaše vychladne připravíme psyllium, které přidáme do horké vody a ponorným mixérem rozmixujeme na hustý gel. Z droždí, cukru a vlažné vody necháme vzejít kvásek. Jak je kvásek bublající nebo má čepičku nalijeme do mísy s psylliem a přidáme ostatní suroviny, včetně vychladlého tangzhongu. Sádlo přidáváme k těstu až v průběhu hnětení těsta. Z ingrediencí vyhněteme jemné a vláčné těsto, které zakryjeme poklopem a necháme na teplém místě cca 40 minut kynout. Těsto by mělo být dvojnásobné. Položíme ho na mírně pomoučený stůl a popřekládáme od kraje do středu, pootočit o 90 stupňů a zase od kraje do středu, abychom vytlačili přebytečný vzduch z těsta. Mouku přidáváme jen co je nutné, aby se s těstem pracovalo na suché podložce.
Těsto rozdělíme na 12 dílů, ze kterých vytvarujeme bochánky, horní část bochánků je krásně vypnutá a na spodní části jsou spoje. Necháme cca 20 minut kynout na pečícím papíru na plechu zakrytém igelitem, aby neoschly.
Mezitím rozpálíme troubu na 240 C, dolů dáme ještě jeden starý plech na vodu, do kterého po nahřátí a vkládání bochánků nalijeme vařící vodu, aby na začátku pečení vznikla v troubě pára. Jak je trouba nahřátá na max. dalamánky vložíme s plechem do trouby, stříkneme je z rozprašovače osolenou vodou, nařežeme je na třech místech na povrchu a posypeme kmínem. Zapařujeme cca 5 min. Troubu máme zapnutou na horní i spodní ohřev. Po 5 minutách vyndáme spodní plech, nebo pekáč s vodou a snížíme teplotu na 200 C, pečeme cca 30 min. Po vytažení z trouby ihned dáváme na mřížku, aby vychladly. Pokud víme, že je nesníme, dávám do krabiček na mrazák. 

 

Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.



88281254 3544895372250465 7169154879292702720 o









PERNÍKOVÝ ADVENTNÍ KALENDÁŘ

Přísady:
200 g Freee Doves Farm Směs bílá bez lepku
130 g Freee Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku
70 g Freee Doves Farm Chlebová směs tmavá bez lepku
140 g moučkového cukru
16 g holandského kakaa Dr. Oetker
1 KL jedlé sody
2 vejce
60 g másla
100 g medu
4 KL perníkového koření

Postup:
Máslo rozpusťte, přidejte med.
Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte vlažné máslo s medem. Přidejte zbytek ingrediencí.
Těsto nechte odležet v lednici několik dní.
Perníčky se pečou cca 8 minut na 170° C.
Po upečení ihned potřete rozšlehaným vejcem.


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

Chlb podle Lenky Jurekov 2


CHLEBA ALA JUREČEK

Přísady:
200 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
250 g Freee Chlebová směs bílé bez lepku
50 g Freee Směs bílá bez lepku (nebo pohankové, čirokové,…)
1 - 2 lžíce psyllia
12 g soli (2 lžičky)
1 lžička kmínu (mletého kmínu nebo chlebového koření)
1 lžička medu
1 lžička octa
500 ml vody
15 g čerstvého droždí (nebo 6 g sušeného)
1 lžíce cukru
2 lžíce oleje (přidáváme jako poslední)
semínka (slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová,….) – nemusí být

Postup (pro domácí pekárnu):
- psyllium necháme v nádobě pekárny nabobtnat ve 450 ml vody, nejlépe několik hodin (když není čas, alespoň na 15 min namočíme do vlažné vody a občas promícháme)
- do 50 ml vlažné vody dáme cukr, lžíci mouky a kvasnice, zamícháme a necháme cca 10 minut, než kvásek vzejde
- vše vložíme do pekárny, olej přidáme až na konci mísení
- pečeme na bezlepkový program nebo některý v délce cca 2 hodiny

Postup (pro pečení v troubě):
- psyllium necháme nabobtnat ve 450 ml vody, nejlépe několik hodin - když není čas, alespoň na 15 minut namočíme do vlažné vody a občas promícháme
- do 50 ml vlažné vody dáme cukr, lžíci mouky a droždí, zamícháme a necháme cca 10 minut, než kvásek vzejde

- kvásek, psyllium a ostatní ingredience (kromě oleje) dáme do hnětací mísy a pomocí háku necháme vypracovat těsto (bude řidší a lepivé), poté přidáme olej a ještě chvíli necháme míchat, aby se olej zapracoval
- překryjeme igelitkou, folií (nesmí se těsta dotýkat), aby těsto neoschlo
- kyne cca 40 - 60 minut, zvětší svůj objem až 2x

- po vykynutí těsto, v míse, ve které kynulo, poprášíme moukou a pomocí karty nebo stěrky několikrát důkladně popřekládáme od kraje do středu, ze všech stran (mísou vždy o kousek pootočíme)
- těsto lze překládat i na pomoučené pracovní ploše, ale s moukou opatrně, podsypáváme jen tolik, aby se nelepilo k desce

- zpracované těsto (ŘIDŠÍ a trochu LEPIVÉ) vyklopíme do misky vyložené pečícím papírem, do máslem vymazané formy (např. do hranaté 30x12 cm, litinového hrnce o průměru 17 cm,…) nebo přendáme do moukou vysypané ošatky, uhladíme a opět necháme kynout cca 30 minut (nejlépe v zavázané a nafouknuté tenké igelitce)
- v případě ošatky můžeme těsto z mísy buď vyklopit na dlaň a spodní částí (hezkou, hladkou), tou, která se nedotýká dlaně, vložíme do ošatky nebo těsto vyklopíme na lehce pomoučenou plochu, kartou ještě párkrát popřekládáme a částí, která se dotýká plochy (tou hezkou) dáme do ošatky (nahoře tak uvidíme „švy“ po překládání)

- než bochníček nakyne, rozpálíme troubu na 230 °C s plechem (pizza kamenem), na kterém se bude péct a druhým starým plechem dole, na který budeme lít horkou vodu

- v případě kynutí v misce vyložené pečícím papírem - přesuneme OPATRNĚ (abychom neztratili tvar) bochníček i s papírem na zahřátý plech
- v případě kynutí ve formě - vložíme formu s těstem do vyhřáté trouby
- v případě kynutí v ošatce - opatrně překlopíme bochníček na zahřátý plech nebo si můžeme pomoct pečícím papírem, který položíme na ošatku (leží na těstě) a bochníček si poté vyklopíme na dlaň a následně položíme i s papírem na plech

- bochníček postříkáme vodou z rozprašovače (bude po upečení lesklý)
- dolů do trouby na druhý plech nalijeme 2–5 dcl vody (nejlépe vroucí) a rychle zavřeme
- po 10 minutách vyvětráme páru, stáhneme teplotu na 200 °C, vyndáme spodní plech, bochníček opět postříkáme a dopečeme, dokud nebude kůrka hnědá, což je tak 40 minut
- upečený chleba se pozná tak, že se zaklepe na spodek a ten musí "zvonit"- zní to dutě
- chleba pečený ve formě vyklopíme na mřížku, aby se nezapařil, a necháme ho zde vychladnout

 

 

 

126805582 4683714848368506 4121273692882639407 o












CHLÉB S JABLKEM

Přísady:
520 ml teplé vody
1 menší jablíčko (oloupané a nastrouhané najemno)
4 g rozemleté psyllium (pokud nemáte nevadí)
250 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
250 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
2 čj soli
2 pl olivového oleje
2 čj sušené droždí
1 čj octa (někdy dám ocet, někdy ne - na fotce je chléb bez)

Postup:

Vše řádně promícháme v robotu min. 5 min, zkontrolujeme lžičkou, zda je těsto promíchané i na spodku, poté těsto vylijeme do formy (předem vymazané olejem) a necháme 45 min. pod utěrkou (či potravinovou fólií nakynout).

Troubu dáme na 200 °C vložím chléb, který předtím postříkáme vodu (někdo dává misku s vodou do trouby – není třeba) na tuto teplotu pečeme 15 min.

Troubu snížíme na 190 °C a peču přesně 45 min., občas chléb pokropíme. 5 min před vytáhnutím chleba, chléb vyklopíme z formy a vrátíme zpět na 10 min dopečení bez formy.

Chléb necháme vychladnout na mřížce, poklepem můžete zkontrolovat, zda je chléb hotový (pokud se ozývá dutý zvuk, je to v pořádku), doporučuji opravdu krájet chléb až je vychladnutý.


Za recept děkujeme Veronice Danger.