Freee Doves Farm


13040962 1069975446409149 3217633484275194086 o









PŘESŇÁKY

Přísady:
200 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
lžička soli (dle chuti)
trošku cukru
vajíčko (malé)
100 g sádla nebo pomletých škvarek
asi 150 g kefír, podmáslí nebo zakysaná smetana (dle potřeby přidat)

Postup:
Ze surovin zpracujeme tak husté těsto, aby se nám s ním dobře pracovalo a dobře se dávalo na plech.
Těsto rozprostřeme, případně vyválíme na plech, který NEVYMAŠŤUJEME!
Na plechu rádélkem nakrájíme námi požadované tvary a upečeme.
Pečeme na 180°C.
Troubu si ohlídáme, aby se přesňáky nespálily, jsou celkem rychle upečené.

 

124118970 4617780681628590 3330549901718234092 o








KOLÁČE BEZ MLÉKA A VAJEC

Přísady:
400 ml vlažného mléka (nebo vody)
20 g kvasnic
lžíce cukru
200 g Freee Směs bílá bez lepku
200 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
1/2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
50 g změklého sádla

Postup:
- z mléka nebo vody, cukru, kvasnic a lžíce mouky uděláme kvásek
- ten přidáme k ostatním ingrediencím
- vypracujeme hladké řidší těsto
- necháme v míse přikryté potravinovou folií vykynout
- po vykynutí těsto rozetřeme na sádlem vymazaný plech
- opět necháme chvíli na plechu vykynout a následně poklademe tím, co máme rádi (jablka + mák, tvaroh + povidla, atd)
- pečeme při 230 °C minimálně 10 minut – dozlatova (dle vaší trouby)

 

 

20604259 1612957535444268 9125479143928029687 n








PIZZA Z PATIZONU

Přísady:
1 středně velký patizon
2 vejce
2 PL Freee Chlebová směs tmavá bez lepku (nebo Freee Směs bílá bez lepku nebo Freee Rýžová mouka)
sůl

Postup:
- Stření velký patizon nastrouhat na jemném struhadle a dobře z něho vymačkat šťávu.
- K vymačkanému patizonu přidat dvě vajíčka, dvě lžíce tmavé chlebové, rýžové či bílé směsi a osolit.
- Vše dobře promíchat a rozprostřít na vymazaný papír či pečící folii.
- Takto připravený korpus pečeme 20 min při 190 °C.
- Upečený korpus obložíme tím, co nám na pizze chutná a dáme ještě na 15 min. zapéct.

36673902 2058448137561870 5913824350573690880 o








FRGÁL

Přísady (na 4 frgály):
500 g Freee Směs bílá bez lepku (nebo 600 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku)
2 vejce
500 ml mléka
40 g kvasnic
80 g mletý cukr
špetka soli
50 ml olej
125 g Hera
citronová kůra

Postup:
- do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí a směs zalijeme malým množstvím ohřátého mléka – necháme vzejít kvásek
- mezitím dáme do misky mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citrónovou kůru, Heru (pokojové teploty), ohřáté mléko a vlijeme kvásek
- vypracujeme vláčné těsto
- překryjeme igelitem a dáme na teplé místo vykynout
- nachystáme si 4 kruhové pečící papíry o průměru 32 cm, na které stejným dílem těsto po vykynutí rozetřeme (průměr frgálu 30 cm)
- na každý takto připravený frgál přidáme 400 g náplně
- náplň stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu frgálu necháme asi 1 cm okraj těsta, který potíráme připraveným rozšlehaným vejcem
- každý frgál posypeme drobenkou, kterou rozdělíme rovnoměrně na všechny frgály
- takto připravený frgál necháme ještě chvíli nakynout
- pečeme v rozehřáté troubě asi při 200 °C
- po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem
- na závěr si rozehřejeme máslo, ke kterému po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum
- touto směsi hojně pokapeme povrch frgálu

TVAROHOVÁ NÁPLŇ (na 4 frgály)
1 kg tvarohu
4 žloutky
240 g cukr moučka
140 g vanilkový cukr
50 g vanilkový puding
150 g rozinky
1 dl rum
citrónová kůra
špetka muškátového květu
na ředění používáme smetanu

- všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme

POVIDLOVÁ NÁPLŇ (na 4 frgály)
1400 g povidla
1dl rum
200 g vanilkový cukr
50 g strouhanka na zahuštění

- povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme
- na závěr přidáme dle potřeby strouhanku na zahuštění (není potřeba, těsto je řídké, lépe se dává řídká náplň)

MAKOVÁ NÁPLŇ (na 4 frgály)
600 g mletý mák
80 g povidla
250 ml mléko
40 g skořice
50 g vanilkový cukr
80 g máslo
180 g cukr krupice
1 dl rum

- mléko dáme svařit s cukrem krupicí
- když se směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila
- do této směsi přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme – už nevaříme
- necháme vychladnout

HRUŠKOVÁ NÁPLŇ (na 4 frgály)
900 g sušené hrušky
500 g cukr moučka
1 dl rum
30 g skořice
30 g badyán
50 g vanilkový cukr
50 g strouhanka na zahuštění (není potřeba, těsto je řídké, lépe se dává řídká náplň)

- povařené nebo namočené hrušky pomeleme
- všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme

 

126805582 4683714848368506 4121273692882639407 o









CHLEBA S BANÁNEM od Veronika Danger

Přísady:
520 ml teplé vody
1 menší banán
250 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
250 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
2 čl soli
1 čl cukru
1 čl celého kmínu
2 pl olivového oleje
2 čl sušené droždí
1 čl octa

Postup:

- do mísy dáme vodu, přidáme mouku a zbývající suroviny
- těsto dobře propracujeme a necháme ve vymazané formě cca 45 min vykynout (doba se odvíjí od teploty v místnosti nebo necháme vykynout v troubě při 40°C)
- do trouby vložíme hrnek s vodou a chleba pokropíme vodou
- pečeme 15 min při 200°C
- pak troubu provětráme, stáhneme na 190°C a pečeme asi 45 minut
- po upečení opět chleba postříkáme vodou
- následně vyklopíme na kovovou mřížku vychladnout

Pro ty z vás, co máte obavy, jako jsem měla já, že budu v chlebu banán poznat, není cítit vůbec, chutí ani vůní.