Freee Doves Farm


Irsk soda krouky 1 3



IRSKÉ SODA KROUŽKY

Přísady:
300 g jogurtu
1 vejce
3 PL psylia (15 g)
1 ČL sody
¾ ČL soli
1 PL cukru
30 g lněné mouky
100 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
50 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
50 g bezlepkových ovesných otrub (lze nahradit Freee moukou)
1 ČL koriandru
1 ČL kmínu
70 g rozpuštěného, vlahého másla
trochu od semínka lnu, slunečnice, dýně + na posyp kroužků

Postup:
- do nádoby dáme jogurt, vejce, psylium, sodu, sůl a cukr a jen zlehka promícháme
- dále přisypeme všechnu mouku i otruby, kmín a koriandr
- ručně nebo šlehačem těsto zpracujeme
- nyní přidáme máslo a semínka, které do těsta zapracujeme
- těsto by nemělo být ani řídké, protékat mezi prsty, pak je třeba přisypat trošku mouky, ani příliš hutné, pak je třeba přidat vody (mnohdy stačí lžíce)
- vzniklé těsto přendáme na vál posypaný moukou a rozdělíme na 8 částí
- aby se nám s těstem dobře pracovalo, nelepilo se, ruce si lehce namáčíme vodou
- z každého kousku těsta si vytvarujeme váleček a jeho konce spojíme v kroužek a uhladíme
- pokládáme na plech vyložený papírem a mokrou rukou dáme kroužku požadovaný výsledný tvar
- posypeme semínky
- pečeme při 180 °C, 20 – 30 minut, dle vaší trouby

Kroužky jsou výborné i jen tak samotné. Kdo rád sladší, může přidat více cukru.

 

 

125113642 4643697749036883 8657726368525746622 oNEKYNUTÉ DALAMÁNKY

Přísady:

3 lžíce (15 g) psylia
3 lžíce (30 g) lněného semínka
lžička kmínu
250 g jogurtu
2 vejce
1,5 lžíce olivového oleje
1 lžička octu
150 g bezlepkových ovesných otrub
50 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
dýňová, slunečnicová a jiná semínka
1 lžička sody
1/4 lžičky prášku do pečiva
3/4 lžičky soli

Postup:
* psylium, len a kmín si umeleme nejlépe v el. mlýnku na kávu
* do nádoby dáme jogurt, vejce, olej, ocet a dobře promícháme
* do vzniklé hmoty přisypeme pomleté psylium se lnem a znova promícháme
* přidáme zbytek ingrediencí a zpracujeme v kompaktní hmotu
* vzniklé těsto přendáme na vál
* rozdělíme na 6 - 8 dílů (ruce si máčíme ve vodě, ať se těsto nelepí)
* z každé části vytvarujeme dalamánek
* posypeme kmínem či lněným semínkem a hrubou solí
* klademe na plech vyložený pečícím papírem
* pečeme při 180°C, 25 - 30 minut

toustovy chleb uk









ANGLICKÝ TOUSTOVÝ CHLÉB SE SEMÍNKY

Ingredience:
2 bílky (lze nahradit 20 g cizrnové mouky + 60 ml vody)
6 lžic oleje
1 lžička octa
1 lžíce cukru
1 lžička soli
380 ml mléka (lze použít i bezlaktozové mléko)
(při pečení v klasické troubě použijte 425 ml mléka)
500 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
2 lžičky sušeného droždí
2 lžíce dýňových semínek
2 lžíce slunečnicových semínek
1 lžička máku

Postup:
V míse smícháme bílky, olej, cukr, ocet, sůl, mléko a nalijeme do pekárny. Přidáme mouku smíchanou se semínky, a navrch nasypeme sušené droždí.
Pečeme na bezlepkový program.

 

cuketovy chlebicek









CUKETOVÝ CHLÉB BEZ LEPKU

Ingredience:

400 g cukety
300 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
4 vejce
6 lžic olivového oleje
4 lžíce dýňových semínek
2 lžíce chia semínek
2 lžičky soli
4 lžičky prášku do pečiva

Postup:
- mladou cuketu oloupeme a nahrubo nastrouháme (ze starší vydlabeme semínka)
- přimícháme ostatní ingredience a dobře promícháme, ať se těsto dobře spojí
- formu na biskupský chlebíček (případně jinou) dobře vymažeme a vysypeme semínky (len, sezam,...)
- pečeme při 180 °C cca 30 - 40 min

pizza bb a wb








PIZZA S RAJČATY, BAZALKOU A MOZZARELLOU

Přísady:
5 lžic mléka
½ lžičky octa
1 vejce
225 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku (nebo 225 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku)
100 ml vlažné vody
½ lžičky soli
1 lžíce cukru krystal
1 lžíce oleje
4 lžíce rajčatového protlaku
2 lžičky vody – pro rozmíchání protlaku
2 lžičky hnědého cukru
2 lžičky bazalky
1 cibule
2 mozzarelly
1 droždí

Postup:
1. Smíchejte mléko, ocet a vejce.
2. V jiné míse smíchejte mouku, droždí, sůl a cukr krystal.
3. Smíchejte obě směsi dohromady, a přidejte olej.
4. Postupně přidejte do těsta vodu.
5. Těsto rozetřete do dortové formy (lze provést navlhčenýma rukama).
6. Nakrájejte cibuli na drobné kousky a dejte do misky s rajčatovým protlakem, vodou, hnědým cukrem a bazalkou.
7. Rajčatovou směs natřete na těsto.
8. Nakrájejte mozzarellu a poklaďte navrch.
9. Nechte 20 minut vykynout.
10. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C (horkovzdušná trouba), na 180 °C (normální trouba) 20 až 25 minut.