Freee Doves Farm


krekry ala telka









KREKRY

Přísady:
100 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
100 g Freee Směs bílá bez lepku
50 g másla nebo Hery (může být i sádlo)
1 vajíčko
20 g cukr moučka
60 g tvarohu nebo zakysané smetany (příp. pomazánkové máslo)
4 g prášku do pečiva
10 g máku (lze použít kmín či bylinky)

Postup:
Těsto necháme 30 minut odležet v chladu.
Těsto rozválíme (tloušťka asi 2-3 mm) a nakrájíme rádýlkem na malé kostičky či obdélníčky.
Pečeme 20 minut na 170°C.

 

vdolky na plechu resize








JOGURTOVÁ BUCHTA Á LA VDOLEČKY

Přísady:
(měrná jednotka 1 hrnek 250 ml)
1 hrnek Freee Doves Farm Chlebová směs tmavá bez lepku
1 hrnek Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
(nebo 2 hrnky Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku)
3/4 hrnku cukru
2 vejce
1/4 hrnku oleje
500 g bílého jogurtu (ideálně 3.5 % tuku)
1 kypřící prášek Dr. Oetker

2 tvarohy smíchané s cukrem a mlékem
povidla

Postup:
Smícháme suroviny na těsto a nalijeme na plech.
Potřeme rozmíchaným tvarohem a na něj dáme povidla.
Navrch posypeme drobenkou (Freee Doves Farm Směs bílá bez lepku + cukr + tuk).
Pečeme zhruba 35min na 180 až 190 stupňů, v horkovzdušné troubě zhruba 170 stupňů.

 

 

chleb bez lepku klasicka trouba









CHLÉB TMAVÝ - FARMÁŘSKÝ

Přísady (domácí pekárna):
200g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
90 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku (lze namíchat 60g Freee Samokypřící směs bílá s jednodruhovou moukou jako je čirok, teff a jiné)
310 ml mléka
1 vejce
2 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička octa
1 lžička cukru
1 celý kypřící prášek nebo 5 g psyllia
1 sušené droždí
kmín dle chuti, chlebové koření, nebo dýňová semínka a jiné, dle Vaší fantazie
Poznámka pro českou verzi = těsto tekuté, tato mouka velmi saje.

Postup:
1. Dejte mléko/vodu do misky, přidejte ocet, olej a vejce. Směs nalijte do pekárny.
2. Přidejte mouku, sůl, cukr a psyllium. Navrch nasypte droždí.
3. Spusťte pekárnu na rychlý (cca 80 minut) chlebový program.
4. Po pár minutách míchání otevřete pekárnu a umělou škrabkou setřete stěny pekárny. Po skončení míchání vyndejte míchací hák.
5. Pokračujte v pečení na normální chlebový program. (My jsme použili rychlý program cca 80 minut)

Přísady (klasická trouba):
200 g Freee Doves Farm Chlebová směs tmavá bez lepku
70g Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku (lze namíchat i s jinou jednodruhovou moukou = 30g čirok, 30g Samokypřící atd.)
340ml mléka (lze použít i vodu)
1 vejce
6 g kypřícího prášku nebo 5 g psyllia
4 g sušeného droždí
1 ČL octa
1/2 ČL soli
1 ČL cukru
2 PL oleje
kmín podle chuti, nebo drcený kmín, chlebové koření, dýňová semínka a jiné

Postup (klasická trouba):
Suché suroviny smícháme dohromady, přidáme vejce.
Přimícháme olej, ocet a pak postupně přidáváme mléko (nebo vodu, lze dát i část vody a část mléka).
Vypracujeme do tekuté konzistence. Nebuďte překvapeni, těsto bude velmi tekuté, tato mouka je velmi savá.
Těsto nalijeme do vymazané nebo pečícím papírem vyložené formy.
Těsto necháme 20minut stát v pokojové teplotě.
Předehřejeme troubu na 200 stupňů.
Pro zvlhčení dáme do trouby hrnek s vodou.
Vložíme chléb do předehřáté trouby. Na prvních 20 minut pečení je dobré chléb přikrýt pečícím papírem.
Po 15 až 20 minutách stáhneme na 190 stupňů.
Celková doba pečení zhruba 50 až 55 minut.

 

 

 

 

 dsc0230









CHLÉB TMAVÝ S LNĚNÝM SEMÍNKEM (pro domácí pekárny i klasické trouby)

Přísady:
500 ml teplé vody
4 g Psyllia
2 lžíce lněného semínka
500 g Freee Chlebové směs tmavá bez lepku (NEBO 250 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku a 250 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku)
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička celého kmínu
2 lžíce olivového oleje
7 g sušené droždí
1 lžička octa
Dle chuti můžete přidat jiná semínka či ořechy.

Postup:
Do pekárny dáme
500 ml teplé vody (je důležité, aby voda byla teplá, psyllium a semínko pak nabobtná)
4 g Psyllia = 1 vrchovatá lžička
2 lžíce lněného semínka
Necháme pár minut odstát. Rozmícháme a přidáme ostatní suroviny. Navrch nasypeme droždí. V domácí pekárně pečeme na rychlý program cca 80 min. Po upečení vyklopíme chléb na kovovou mřížku, kde necháme bochníček před rozkrojením vychladnout.

Při pečení v klasické troubě:
Množství vody navýšíme o 20 ml.
Do hrnku odebereme z naměřených 520 ml trochu vody. Přidáme lžičku cukru, droždí a lžičku mouky.
Umícháme kvásek.
V míse smícháme veškeré ostatní suroviny, přidáme kvásek a těsto dáme do vymazané a vysypané pečící nádoby.
Chléb necháme ve vymazané a vysypané formě zhruba 45 minut v teple vykynout.
Pro udržení vlhkosti vložíme do trouby hrnek s vodou.
Chléb dáme do předehřáté trouby a pečeme prvních 15 minut na 200 stupňů, poté stáhneme na 190 stupňů a pečeme dalších zhruba 45 minut.
Po upečení vyklopíme na kovovou mřížku, kde necháme bochníček před rozkrojením vychladnout.

 

kvaskova veka









KVÁSKOVÉ VEKY PODLE VLAĎKY HALATOVÉ

Ingredience na rozkvas:
2 lžíce kvásku
170 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
170 ml vlažné vody

Ingredience na přípravu veky:
100 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
230 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
1 lžíce lněných semínek
1 lžíce dýňových semínek
350 g vody na psyllium
2 lžíce psyllia (osemení indického jitrocele – vodorozpustná vláknina), nebo 2 lžíce rozmixovaných Chia semínek
2 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru

Postup:
Večer vložíme do mísy 2 lžíce kvásku, přidáme 170 g mouky a 100 g Freee Doves Farm Chlebové směsi bílé bez lepku a 170 ml vlažné vody na rozkvas. Zamícháme a necháme přes noc kvasit, cca 12–14 hodin.
Ráno do mísy nalijeme 350 ml vody a přidáme 2 lžíce psyllia, nebo rozmixovaná chia semínka a ponorným mixérem vymixujeme. Ráno odebereme 1–2 lžíce z rozkvasu do sklenice, přikrmíme stávající kvásek a můžeme vložit do chladničky, aby se proces kvašení zmírnil, nebo necháme kvásek při pokojové teplotě, aby kvašení probíhalo naplno. Víko od sklenice s kváskem necháme volně položené na sklenici.
Do misky s rozkvasem přidáme vodu s psylliem, lžičku soli, lžičku cukru, 2 lžíce oleje, bezlepkové směsi, semínka a vše vyhněteme v jemné těsto. Mísu s těstem vložíme do pytlíku, aby vzniklo vlhké prostředí a neoschlo. Nebo na něj dáme poklop a necháme cca 2-4 h odpočívat. Pak přendáme těsto na vál a párkrát popřekládáme od krajů do středu, abychom vytlačili přebytečný vzduch z těsta. Takto popřekládané těsto rozdělíme na dva díly a vytvoříme z nich tvar veky. Položíme na plech vyložený pečicím papírem. Z papíru uděláme korýtko a omezíme ho v pohybu do stran, mezi veky můžeme vložit váleček. Veky nám takto nakynou do výšky. Necháme na teplém místě kynout ještě cca 2–3 hodiny. Po 2 hodinách zkoušíme těsto, jestli je již připravené na pečení tak, že prstem zatlačíme do těsta. Když cítíme bublinky, těsto pěkně pruží a po stlačení se pomalu zvedlo, tak můžeme začít péct. Troubu rozpálíme na 240 °C, dolů vložíme pekáč nebo starý plech, do kterého nalijeme po nahřátí vodu, aby v troubě vznikla pára. Než vložíme chléb do trouby, postříkáme jej slanou vodou z rozprašovače a pečeme prvních 10 minut při 240 °C. Potom snížíme teplotu na 200 °C, vyndáme spodní plech nebo pekáč s vodou, vyvětráme páru a dopečeme podle potřeby, dokud nebudou veky světle hnědé. Dopečená veka zní při poklepu na spodní stranu dutě. Upečené veky vložíme na mřížku, aby vychladly. Krájíme, až jsou úplně vychladlé. Kvásek můžete připravit buď ze světlé chlebové nebo tmavé chlebové mouky, že do zavařovací sklenice vkládám jednu lžíci mouky a dvě lžíce vlažné vody. Teplota vody by měla být stejná jako pokojová teplota v místnosti kvásku. Zhruba po 12 hodinách by se mělo přikrmovat, já přikrmuji 1 lžíce mouky a 2 lžíce vlažné vody, takto pěstuji cca 5-6 dní. Pokud chceme kvásek zpomalit, můžeme vložit do chladničky. Před použitím necháme minimálně jeden den při pokojové teplotě. Z rozkvasu si kvásek uchovávám ve sklenici zvlášť a také pravidelně přikrmuji.