Freee Doves Farm


DROBENKOV KOL S PUDINKEM A JAHODAMI 1

 

DROBENKOVÝ KOLÁČ S PUDINKEM A JAHODAMI

Přísady (koláčová forma o průměru cca 20 až 26 cm):
230 až 280 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
70 g mandlové mouky
20 g bezlepkových ovesných vloček
125 g moučkového cukru
125 g másla (studeného, na kostičky)
1 malé vejce (žloutek by stačil, musela jsem přidat 50 g mouky)
10 g vanilkového cukru
6 g kypřicího prášku do pečiva

Na pudink:
500 ml plnotučného mléka
1 vanilkový pudink
2 PL cukru krupice

Další:
jahody
bezlepkové máslové sušenky
jemně mleté mandle
citronová kůra

Postup:
Nejprve jsem si připravila drobenku. Z celkového množství jsem dala stranou 1/3. Koláčovou formu jsem vyložila pečicím papírem a posypala 2/3 drobenky.
Pudink jsem uvařila jako obvykle, jakmile trochu zchladl, opatrně jsem ho nalila na drobenku.
Pak přišly na řadu nakrájené jahody.
Do zbývající drobenky jsem navíc zapracovala mleté mandle, linecké sušenky a citronovou kůru (od oka). Nasypala jsem ji na koláč a dala péct na 180 °C asi 45 minut.
Upečený koláč necháme v mírně pootevřené troubě pomalu vychladnout (minimálně hodinu).


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspiroval receptem paní Ivy Vašátkové.



KOKOSOV KOSTKY 2


KOKOSOVÉ KOSTKY

Přísady (korpus):
260 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
125 g změklého másla
180 g cukru krupice
1 PL vanilkového cukru
3 vejce
125 g mléka
6 g kypřicího prášku do pečiva (původně 12 g)

Na glazuru:
480 g moučkového cukru
25 g kakaa
25 másla
150 g vroucí vody

Rada č. 1: Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu.
Rada č. 2: Nakrájené kostky odložíme na chvilku DO MRAZÁKU! Usnadní nám to namáčení v glazuře. Já jsem navíc do každé kokosové kostky vrazila párátko, čímž se mi s kostkou dobře manipulovalo, na druhou stranu mi tou dírkou zatekla glazura.
Rada č. 3: Při přípravě glazury NEUBÍRAT moučkový cukr (jinak neztuhne).

Plech o rozměrech 25 x 35 cm lehce vytřeme olejem a vyložíme pečicím papírem.
Máslo s oběma cukry třeme asi 12 minut, pak po jednom zašleháme celá vejce. Mouku s práškem do pečiva a mléko zapracujeme natřikrát.
Pečeme na 170 °C asi 25 až 30 minut. Necháme vychladnout na mřížce. Korpus rozkrájíme na kostky 5 x 5 cm. Pokud chceme, korpus prořízneme a namažeme pikantní marmeládou. Dáme vychladit do mrazáku.
Mezitím si připravíme glazuru: prosejeme moučkový cukr s kakaem, přidáme na kostičky nakrájené máslo a nalijeme vroucí vodu. Metličkou vymícháme do hladka.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://www.instagram.com/p/Cz81NlZs5ze/?igsh=MXhicjd3anZubXc5bA==

 




 

VELIKONON CITRONOV CUPCAKES 1

 

VELIKONOČNÍ CITRONOVÉ CUPCAKES

Přísady:
240 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
70 g změklého másla
50 g řepkového oleje
80 g cukru krupice
200 g plnotučného mléka
2 vejce
1/2 KL jedlé sody
2/3 KL kypřicího prášku do pečiva
1/3 KL mleté vanilky
1 KL vanilkového extraktu
kůra a šťáva z jednoho citrónu
špetka soli

Postup:
Všechny sypké suroviny smícháme v míse.
Cukr, citronovou kůru, máslo a olej prošleháme (cca 2 minuty, aby se suroviny spojily). Přidáme vejce, vanilkový extrakt a šťávu z citronu a opět krátce prošleháme (cca 1 až 2 minuty).
Zhruba polovinu sypké směsi zašleháme do těsta, přilijeme mléko a zbytek sypkých surovin. Krátce (LEHCE A RYCHLE) naposledy prošleháme.
Pečeme na 160 °C asi 18 minut.

Krém (1.část):
Nejdřív si připravíme citronovou ganache:

100 g kvalitní bílé čokolády
20 g másla
100 ml citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
60 g cukru krupice
10 g medu

Čokoládu a máslo dáme do mísy a necháme rozpustit v mikrovlnné troubě. Cukr a med utavíme v rendlíku na karamel. Přilijeme horkou citronovou šťávu a povaříme do úplného rozpuštění. Směs nalijeme na rozpuštěnou čokoládu a vymícháme do hladké emulze, pak prošleháme tyčovým mixérem. Necháme zchladnout, pak přikryjeme folií a dáme přes noc do lednice.

Krém (2.část):

250 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání 40 %
citronová ganache
moučkový cukr dle chuti
potravinářské barvy (nemusí být)

Mascarpone a asi 2/3 citronové ganache společně vyšleháme do hladkého krému (můžeme trochu přisladit, ale smetana chuť krému ještě zjemní).
Přilijeme smetanu a společně vyšleháme do pevného krému.


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách:
https://www.instagram.com/reel/C4qrJ2CrcBy/...

https://vikendovepeceni.cz/.../vanilkove-cupcakes-s.../

 

 

JARN BISKUPSK CHLEBEK Z BLK 1

 

JARNÍ BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK Z BÍLKŮ

Přísady:
1 celé vejce
6 bílků (180 g)
180 g moučkového cukru
160 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
70 g másla
50 g sušených meruněk
40 g nahrubo nasekaných pistácií
35 g kandovaných třešní
30 g bílé čokolády

Postup:
Máslo rozpustíme a necháme zchladnout.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou (např. kokosovou).
Bílky se špetkou soli vyšleháme (na nejvyšší otáčky) v tuhý sníh. Pak snížíme otáčky na polovinu a zašleháme žloutek, mouku s práškem do pečiva a máslo, to lijeme tenkým pramínkem.
Stěrkou vmícháme nasekané mandle a čokoládu, kandované ovoce a rozinky (ty taky krájím).
Pečeme na 180 °C asi 40 minut (kontrola špejlí). Po vytažení z trouby necháme asi 20 minut chladnout ve formě, pak vyklopíme na mřížku.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
http://www.pradobroty.cz/.../biskupsky-chlebicek-z-bilku...

 



 

BBOVKA S VAJENM LIKREM 1


BÁBOVKA S VAJEČNÝM LIKÉREM

Přísady:
250 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
230 g cukru krupice
250 ml rostlinného oleje (dala jsem máslovou Manku)
250 ml vaječného koňaku
50 g bramborového škrobu
5 vajec
1 vanilkový cukr
5 g kypřicího prášku do pečiva

Postup:
Vejce s oběma cukry vyšleháme do husté a světlé pěny (já šlehám cca 15 minut). Za stálého šlehání tenkým pramínkem zašleháme nejprve olej, pak koňak. Suché ingredience (mouku, škrob a prášek do pečiva) prosejeme a metličkou/ručním šlehačem zašleháme natřikrát.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme na 160 °C asi 45 až 55 minut.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://recepty.cuketka.cz/babovka-s-vajecnym-likerem/