Freee Doves Farm


Lamington 1


LAMINGTON

Slavný australský dezert s kokosem a čokoládou byl poprvé upečen v Queenslandu šéfkuchařem lorda Lamingtona, aby měl co nabídnout nečekané návštěvě. Slaví dokonce i svůj den - 21. 7. Je to piškot promazaný malinovou marmeládou, okoupaný v čokoládové polevě a obalený ve strouhaném kokosu. Lze si tedy upéct svůj vlastní piškot. Množství je volené tak, aby se vešlo do formy o velikost přibližně 20 x 30 cm. Lamingtonky pak budou mít tu správnou výšku.

Přísady (korpus):
200 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
3 ks vajec
220 g cukr krupice
180 g másla
120 ml mléka
30 g kukuřičného škrobu
1 čajové lžička prášku do pečiva
pytlíček vanilkového cukru či polovina vanilkového lusku

jahodový džem (může být jakýkoliv jiný)

Poleva:
200 g čokolády na vaření
30g másla
120 ml smetany na vaření
50 g cukr (pokud chcete mít čokoládu sladší)
kokos

Postup:
V míse si důkladně smícháme Freee Doves Farm Samokypřící směs, kukuřičný škrob a kypřící prášek.
Změklé máslo smícháme s cukrem. Postupně pak přidáváme vajíčka a šleháme do pěny. Pozvolna přidáváme sypkou směs, kterou jsme si smíchali v předešlém kroku. Pomalu také přidávejte mléko a za stálého mixování by měla vzniknout piškotová směs.

Těsto vylijeme na vymaštěný plech a pečeme v předehřáté troubě na teplotu minimálně 190 ⁰C, přibližně 30 minut. Hotový piškot se nejlépe pozná tak, že jej máme nahoře lehce popraskaný. Upečený korpus na lamington musíme nechat postupně vychladnout, aby nám nespadl. Následně zabalíme a necháme odležet nejlépe do druhého dne.

Korpus druhý den rozřízneme na vrchní a spodní část, mezi ně namažeme vybraný džem. Dvě slepené části si následně rozřežeme na kostky asi o rozměrech 3x4cm.

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem. Za stálého míchání rozpouštíme obě ingredience. Naředíme mlékem podle potřeby a hustoty čokolády, pokud sladíme cukrem, přisypeme jej také.

Do hlubší misky si nasypeme kokos a za pomocí vidličky lamington obalujeme nejdříve v rozpuštěné čokoládě a pak hned ve strouhaném kokose.
Skladujeme v ledničce v uzavřené nádobě. Před podáváním nechte alespoň čtvrt hodiny v pokojové teplotě.


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.