KŘEHKÉ ŠKVARKOVÉ PAGÁČKY
Na 1 plech:
180 g Freee Směs bílá chlebová
70 g Freee směs bílá
125 ml vlažné vody/vlažného mléka
21 g čerstvého droždí
3 g cukru (na kvásek)
1 žloutek
1 KL soli
50 g zakysané smetany
200 g mletých škvarků + 8 g sádla
vejce na potření
hrubozrnná sůl a celý kmín na posypání
Postup:
Z droždí, 50 ml vody (mléka) a cukru připravíme kvásek.
Přidáme ostatní suroviny, zpracujeme v těsto (bude lepit) a necháme cca 45 minut odpočinout (moc nenakyne).
Na pomoučený vál (asi 2 až 3 PL mouky) vyklopíme těsto, trochu propracujeme a vyválíme do obdélníku.
Plochu těsta potřeme mletými škvarky rozmíchanými s 1 PL sádla, těsto přeložíme na třetiny do velkého obdélníku a ten poskládáme na čtvrtky.
Necháme dalších 15 minut odpočinout.
Pak rozválíme na silný plát (cca 1,5 cm), skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem vykrájíme kolečka, na plechu potřeme rozšlehaným vejcem,
posypeme solí a kmínem a ještě necháme 10 až 15 minut kynout.
Troubu rozpálíme na 200° C (horkovzduch), poté snížíme na 180° C a pečeme 15 až 20 min.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové