Freee Doves Farm


OKOLDOV CUPCAKES 1

 

ČOKOLÁDOVÉ CUPCAKES

Přísady:
100 g másla
56 g hořké čokolády (min. 60 %)
42 g kakaa holandského typu
106 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
1/2 KL jedlé sody
3/4 KL kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
2 velká vejce (pokojové teploty)
120 ml mléka (pokojové teploty)
100 g cukru krupice
55 g třtinového cukru

Postup:
Máslo spolu s čokoládou rozpustíme (ve vodní lázni nebo v mikrovlnce), necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
Ve větší míse vyšleháme vejce s oběma cukry do pěny, vmícháme rozpuštěné máslo s čokoládou, střídavě zašleháme moučnou směs (natřikrát) a mléko (nadvakrát).
Dáme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 15 až 18 minut.

Krém:
250 ml mléka
1 vanilkový puding
60 g cukru krupice (případně více dle chuti)
130 g másla
100 g hořké čokolády min. 50%
Trochu mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudingový prášek. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Vlijte rozmíchaný puding a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavte a vmíchejte cukr. Přelijte do mísy a zakryjte folií, kterou položte přímo na horký puding. Nechte vychladnout.
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni a nechte vychladnout. Máslo rozkrájejte na kostičky a nechte při pokojové teplotě změknout.
Zchladlý puding vyšlehejte do krémové konzistence. Pak střídavě přidávejte změklé máslo a rozpuštěnou čokoládu. Vyšlehejte do hladkého krému. Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil (pokud by k tomu přeci jen došlo, stačí dát krém na pár sekund do mikrovlnky a znovu našlehat).
Je-li krém řidší, dáme ho na chvíli do lednice. Zdobíme pomocí zdobicího sáčku. Dozdobíme dle vlastní fantazie, čokoládovými bonbony, kousky čokolády, ořechy ….


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách https://vikendovepeceni.cz/2015/10/cokoladove-cupcakes/