Chléb tmavý s lněným semínkem bez lepku
POZOR - úprava receptu oproti receptu na etiketách = při pečení v domácí pekárně dávka Psyllia je též 5 g = 1 vrchovatá polévková lžíce.
Přísady a postup: (pro domácí pekárny)
Do pekárny dáme
500 ml teplé vody (je důležité, aby voda byla teplá, psyllium pak nabobtná)
1 lžičku cukru moučka
1 lžičku DF tmavé směsi chlebové
5 g Psyllia = 1 vrchovatá polévková lžíce
půl kostky kvasnic nebo 7g sušeného droždí
Rozmícháme a přidáme připravenou směs:
350 g DF chlebové směsi tmavé
70g DF samokypřící
10 g soli
10 g mletého lněného semínka (umeleme v kávovém mlýnku) = pojidlo = lze nahradit jedním vejcem
1 lžička mletého kmínu
1 lžička celého kmínu
půl lžičky chlebového koření - nemusí být
(těsto bude zpočátku řídké, mouka však nasákne během 10 až 15 minut vodu a začne kynout)
V domácí pekárně pečeme na program cca 120min.
Po upečení vyklopíme chléb na kovovou mřížku, kde necháme bochniček před rozkrojením vychladnout.
Při pečení v klasické troubě
Množství vody navýšíme o 30 ml.
Do hrnku odeberem z naměřených 530 ml trochu vody. Přidáme lžičku cukru, 7 g droždí a lžičku mouky.
Umícháme kvásek.
V míse smícháme veškeré suroviny, přidáme kvásek a těsto dáme do vymazané a vysypané pečící nádoby.
Chléb necháme ve vymazané a vysypané formě zhruba 45 minut v teple vykynout.
Pro udržení vlhkosti vložíme do trouby hrnek s vodou.
Chléb dáme do předehřáté trouby a pečeme prvních 15 minut na 200 stupnů, poté stáhneme na 190 stupnů a pečeme dalších zhruba 45 minut.
Po upečení vyklopíme na kovovou mřížku, kde necháme bochníček před rozkrojením vychladnout.
Fotogalerie